GündemManşet

İSPİR FASULYESİNİ BODRUM’A TANITIYOR…

Bodrum'da İspir Fasulyesi ikramıİş insanı İbrahim Çelik Erzurum’un İspir ilçesinde yetiştirilen Türkiye’nin en ünlü ‘kuru fasulye’sini Bodrum’da tanıtmak için her Pazartesi “İspir Fasulye Günü” düzenleniyor.

Türkiye’nin geleneksel lezzetlerinin başında gelen kuru fasulye denildiğinde ilk akla gelen Erzurum’un İspir ilçesinde yetişen İspir fasulyesidir. Türk Patent Enstitüsü’nde coğrafi işareti tescillenen İspir Fasulyesi Türkiye’nin en ünlü ‘kuru fasulye’si marka olma yolunda önemli adım attı. İspir fasulyesinin en önemli özellikleri ise şu şekilde sıralanıyor; Kaleminde 3 veya 4 adet dane bulunuyor. Şekli diğer çeşitlerin aksine elips değil, oldukça yuvarlak ve rengi parlak bej renginde. Suda fazla şişen İspir fasulyesi erken pişer ve çok lezzetli bir çeşit olarak biliniyor.
Torba Unlu Mamullerinin sahibi İbrahim Çelik’in Torba’da bulunan restaurantında İspir Fasulyesini Bodrumlulara tanıtmak için, her Pazartesi günü İspir fasulyesi ve pilav günü düzenliyor.

Bu haftaki İspir Fasulye gününe Erzurumlu olan Bodrum Kaymakamı Dr.Mehmet Gödekmerdan’ın da katıldığı İspir Fasulye gününe Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Can Candaş, BESİAD Başkanı Uğur İlhami Özden, Erzurumlu iş insanları ve turizmciler katıldı. Bodrum Kaymakamı Dr.Mehmet Gödekmerdan İspir’in Erzurum’un güzel bir ilçesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi;

“İspir’in Erzurum’un güzel bir ilçesi. Karadeniz’e yakındır. Erzurum’da pek bir şey yetişmiyor, ama İspir’de her şey yetişiyor. Meyvesinden, sebzesine kadar. Dolayısı ile İspir Fasulyesi de çok meşhur bir ürünümüz. Burada hem Erzurumlular olarak, hem de Bodrum’da ki eşimiz dostumuz arkadaşımız Fasulye gününde bir araya geldik.”

Kaymakam Dr.Gödekmerdan Erzurum’un kadayıf dolması, su böreği ve cağ kebabının çok meşhur ve yöreye özgü lezzetler olduğunu da sözlerine ekledi.

Karadenizli olan Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Can Candaş ise Erzurum’un Trabzon’a komşu bir vilayet olduğunu anımsatarak şöyle konuştu;

“Bizim memleketimizde de bu lezzet çok beğenilir. Gerçekten çok farklı bir lezzet. Bu organizasyonu yapanlara teşekkür ediyorum. Bizde önümüzdeki hafta hamsi festivali yapacağız. Bunlar bizim kültürümüzün bir gereği. Bunlar güzel şeyler.”

İş insanı Alptekin Polat burada bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, dostlarımız ile birlikte İspir Fasulyesi yemenin ayrı bir lezzeti olduğunu söylerken,
BESİAD Başkanı Uğur İlhami Özden’de 10 Ocak’ta da Hamsi Festivali olduğunu anımsatarak şöyle konuştu; “İbrahim bey sevdiğimiz bir arkadaşımız. Doğru işler yapıyor.”

İspir Fasulye gününe katılanlar, ilerleyen günlerde cağ kebabı ile ilgili de bir etkinlik düzenlenmesi konusunda görüş birliğine vardılar.  İspir Fasulye gününde yemek kültürü ve Erzurum yöresi ile ilgili sohbetler edildi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu