ÇevreGündemManşet

SULAK ALAN İLGİ BEKLİYOR

Tuzla_sulak_alan_flamingo (3)Birçok kuş türünün göç yolu üzerinde bulunan Tuzla Sulak Alanının iç kısmında su seviyesi oldukça düşerken, büyük çekilmeler yaşanıyor.

Adı Bodrum ile anılan ancak Milas ilçe sınırlarında bulunan, Boğaziçi Bargilya olarak da bilinen bölgede önceki yıllara göre su miktarında aşırı bir düşüş yaşanırken, bölgenin ilgi çeken konuklarının yaşam alanları da sınırlanıyor. Kış aylarında Afrika’dan göç ederek gelen flamingoların bölgede hızla artan yapılaşma nedeniyle yaşam alanları her yıl daralırken, bu sene yağış miktarındaki düşüşte flamingoların beslenme alanlarını daralttı.

Tuzla Sulak Alanını ortadan ikiye bölen yolun Güney kısmında su seviyesi önceki yıllardan daha da çok azalırken, Sulak Alanın çevresinde çok sayıda geniş alanları kapsayan dolgularda dikkatlerden kaçmıyor.

Tuzla Sulak Alanını ortadan ikiye bölen yolda 2015 yılında düzenleme çalışması yapılmıştı. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmada karayolunun altından geçen 5 adet kanal iç kısmın kendi kendini temizleyebilmesi için genişletilmişti. Ancak kanalların olduğu bölgedeki su da çekilince iç kısımda büyük çekilmeler ve su seviyesi düşüklüğü yaşanıyor.

Flamingolar büyük topluluklar halinde bir arada yaşarlar ve başlarını suyun içine sokarak, çamuru, gagalarının iki yanındaki tarak gibi süzgeçlerden geçirerek, süzer, böylece su ve çamurdaki hayvanları yerler. Önceki yıllarda Flamingolar geniş bir alana yayılarak beslenirken, bu sene sulak alanın su seviyesinin aşırı oranda düşmesiyle belli bölgelerde toplandıkları görülüyor.

Yıllardır Tuzla Sulak Alanında çevre kirliliği, kaçak inşaat ve dolgularla ilgili birçok haber çıksa da, sulak alanın çevresinde hiçbir önlem alınmadığı görülüyor. Ülkemizin bazı sulak alanlarının bulunduğu illerde ise yerel yönetimler doğaya büyük önem veriyor. Örneğin yüzlerce kuş türünün yaşadığı Kızılırmak Deltası’nda son yıllarda önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Delta çevresinde bulunan 200’e yakın yapı, doğal yapıyı bozduğu için belediye tarafından yıkıldı. Bölge koruma altına alınarak turizme kazandırılırken, Kızılırmak Deltası özellikle hafta sonları başta çevre illerden olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden doğa tutkunlarını konuk ediyor.

Türkiye genelinde bu tür bölgeler yavaş yavaş koruma altına alınarak bölgelerde yapılan yapılar yıkılırken, Tuzla Sulak Alanı ve çevresinde hala birçok inşaat çalışması dikkatlerden kaçmıyor.

 

Muhabir: Mehmet Can MERAL

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu