AsayişGündemManşet

AÇM’DE SON 3 AYLIK BİLANÇO

Muğla Acil Çağrı MerkeziMuğla Acil Çağrı Merkezi (AÇM) sadece 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde yaklaşık 35 bin çağrı aldı.

Acil çağrı numara ve birimlerinin tek merkezde toplanması  amacıyla kurulan AÇM artık Muğla’nın yanı sıra Sahil Güvenlik ve Orman ile ilgili Aydın ilinden gelen acil yardım çağrılarını da karşılıyor.

Valilik makamında yapılan bilgilendirmeye göre, 30 Haziran-30 Eylül tarihleri arasında Muğla il genelinde Acil Çağrı Merkezine yapılan gereksiz aramaların oranı yüzde 49 olarak saptandı. Bu üç aylık dilimde alınan çağrı sayısı 367 bin 81 olarak tespit edildi. Gelen çağrıların 72 bin 770’i Sağlık, 21 bin 941’i Jandarma, 5 bin 712’si itfaiye, 7 bin 426’sı orman ve milli park, 3 bin 978’i Sahil Güvenlik, 4 bin 262’i Emniyet ve 87’sinin AFAD kurumlarına yönlendirildiği ifade edildi. Toplam 116 bin 339 adet çağrı kurumlarca yanıtlandı.

Yapılan açıklamaya göre, Acil Yardım taleplerinin  09.00 – 01.00 saatleri arasında yoğun olduğu, saat aralığı olarak 13.00 – 22.00  arasında diğer saatlere göre bir yoğunluk olduğu gözlemlendiği belirtildi. Açıklamanın devamında ise şu bilgilere yer verildi:

“Söz konusu üç aylık periyotta, tüm birimlerin acil yardım talebinin vakaya dönüşmesine ilişkin ortalama görüşme süresinin Sağlık 48 saniye, İtfaiye 47 saniye, Orman 45 saniye, güvenlik birimlerimizin 88 saniye, AFAD 92 saniye olduğu görülmektedir. Acil Çağrı Merkezinde görev yapan kurumların söz konusu görüşme sürelerinin süreç içerisinde kısaldığı görülmektedir.

Tüm İslam dünyasınca idrak edilen Kurban Bayramının Bakanlar Kurulu Kararıyla 9 günlük bir tatil dönemi imkanı sağlanması ile ilimize gelen vatandaşlarımızın ve yabancı konuklarımızın olası acil yardım taleplerinin karşılanması için gerekli tedbirler alınmıştır. Bahsi geçen 9 günlük periyotta (10 Eylül – 18 Eylül) 34.370 çağrı alınmıştır. Günlük ortalama çağrı sayısı 3818 civarındadır.

2016 yılının ilk 9 ayında AÇM’ ye yapılan arama sayısı 903.161 olarak gerçekleşmiştir. Bu aramaların 262.486 adeti kurumlara yönlendirilmiştir.

Muğla 112 Acil Çağrı Merkezini acil yardım çağrıları dışında gereksiz yere meşgul edenler hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve 112 Acil Çağrı Merkezi Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 23/2. maddesi “Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre il valileri tarafından 250 Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır.”  hükmü gereğince 6 kişiye idari para cezası uygulanmıştır.

Görüldüğü üzere gereksiz aramalarda düşüş olması önemli bir hadisedir. Vatandaşlarımızın ve konuklarımızın özellikle gereksiz aramalardan kaçınmaları, cep telefonlarında tuş kilidi kullanmaları, küçük çocuklara oyun amaçlı verilen telefonların sim kartsız dahi Acil Çağrı Merkezini aradığı, aynı ihbara ilişkin tekrar eden aramalardan kaçınmaları başka vakalara ilişkin ihbarların gecikmeksizin karşılanması için önemli olduğu hususlarını dikkate almaları gerekmektedir.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu