ÇevreGündemManşet

GÖKTEPE’DE İKİNCİ YAPILAŞMA ÇALIŞMASI BAŞLADI

Göktepe-bodrum-yapılaşmaYamaçlarında çok sayıda tarihi eser bulunan Göktepe’de yeni bir lüks site inşaatı için şantiye kuruldu.

Antik çağdan günümüze dek ulaşan 13 bin kapasiteli Antik Tiyatro, antik Halikarnassos kentinin sur duvarları ve yüzlerce tarihi mezarın bulunduğu Göktepe mevkiinin Batı yamacında başlayan inşaat çalışmasında çok sayıda iş makinesi çalışıyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında  Bodrum Su Altı ve Arkeoloji Müzesi yetkilileri tarafından üçüncü derece arkeolojik sit alanı olan ve nekropol alanı olduğu değerlendirilen mevcut araziye inşaat yapmak isteyen firmanın talebi üzerine sondaj çalışması yapılmış, yapılan çalışmalarda herhangi bir tarihi buluntuya rastlanmamıştı. Gerekli izinleri aldığı öğrenilen inşaat firması inşaat sezonunun başlamasıyla birlikte Göktepe’de kurulan şantiyede hummalı bir çalışma gerçekleştiriliyor.
Öte yandan Göktepe mevkiinde geçtiğimiz yıl başlatılmış bir diğer inşaat alanında ise sondaj çalışmalarında bulunamayan tarihi mezarlar inşaatta çalışan iş makinaları tarafından zarar gördükten sonra bulunmuştu.

Müzeye ait arkeolog ve antropologlar eşliğinde yaklaşık 6 ay boyunca devam eden kurtarma kazılarında bölgenin nekropol alanı olduğu anlaşılırken, kazılar esnasında mezarlardan, kemik parçaları, gözyaşı şişeleri ve çeşitli mezar hediyeleri çıkarılmıştı.

Antik Halikarnassos’un nekropol alanı içinde bulunduğu anlaşılan bölgede tamamlanan çalışmalar sonucunda yaklaşık 59 tane mezar gün yüzüne çıkarılırken, hemen hemen tamamlanmak üzere lüks villalarında altında birçok tarihi mezar olduğu da iddialar arasındaydı.

Bölgede yapılan son sondaj çalışmalarında da lüks evlere çıkan imar yolunda da tarihi mezarlar bulunmuştu. Yolun altında da yaklaşık 15 mezar bulunurken, tarihi mezarların çoğu inşaat çalışması nedeniyle zarar görmüştü.

Lüks siteye giden yolun üzerinde ve diğer tarafta bulunan mezarlarla ilgili son kararı Muğla Kültür Varlıkları ve Koruma Bölge Müdürlüğü’nün vereceği öğrenilirken, kurul toplantılarının OHAL nedeniyle geciktiği de edinilen bilgiler arasında.

 

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu