GündemManşet

TEPECİK KAFE KALDIRILIYOR

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Tepecik KafeBodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Tepecik Kafe’de düzenlediği basın toplantısında; tamamen sökülüp takılabilen demonte malzemeden inşa edilmiş kafenin, bu pazar günü zorunlu olarak kaldırılacağını duyurdu.

Bodrum’un Tepecik Mahallesi’nde, uzun yıllar Tepecik Cami’nin bitişiğinde faaliyet göstermiş olan ve özellikle Bodrum’un yaşlı vatandaşlarına mekan olmuş, kendilerinde  aidiyet duygusu yaşatarak duygusal bir bağ oluşturmuş kahvehane (Tepecik Kafe) kaldırılıyor. Konuyla ilgili Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Belediye Başkan Yardımcıları Kemal Orman, İsmail Altındağ, Taner Uslu ve Turgay Kaya ile birlikte düzenlediği basın toplantısında vatandaşlara, üzülerek kafenin bu pazar günü kaldırılacağını söyledi.

Başkan Kocadon, bu güne kadar hep güzel haberlerle vatandaşların karşısına çıktıklarını ifade ederek, “Bu güne kadar hep güzel şeyler ile karşınıza geldik ama maalesef bu sefer Bodrum halkını, kamuoyunu yakından ilgilendiren bir açıklama için karşınızdayız. 408 tane yıkım kararı alınmış yeri yıkmamakla ilgili hakkımda soruşturma açıldı. Bu alınan kararların birçoğu da benden önceki dönemde alınmış kararlar. Şimdi yine 8000 tane daha aynı şekilde alınmış karar var. Tabi bütün suçlu benmişim gibi yansıtılıyor ama bizim için önemli olan ve hepimizin bugün burada olmamızın nedenlerinden bir tanesi de; geçmişten bugüne kadar Bodrum’un imar planlarında olsun yapılaşmasında olsun şöyle bir baktığımızda, esasında iskana ve ruhsata aykırı binalar olduğunu hepimiz görüyoruz. Kaçak yapı dediklerimiz de bunlar. Daha doğrusu iskan ya da ruhsat alındıktan sonra mal sahibinin yapmış olduğu ilaveler, yapmış olduğu tecavüzler; bunlarla ilgili kararlardır bunlar. Bildiğiniz gibi de 15 aylık hapis cezası aldım. Birçok davamız Bodrum Adliyesinde görülmeye başlandı ve bunlardan bir tanesi de, maalesef görmüş olduğunuz Tepecik Kafe. 2009-2014 yılları arasında Bodrum’un alt ve üst yapısı ile ilgili bir çalışma yapmıştık. Bu çalışmamızda hem tarihimize hem kültürümüze sahip çıkarak o yerleri güzelleştirdik. Bunlardan bir tanesi Türkiye’de benim bildiğim iki tane: biri Ortaköy Cami biri de bizim Tepecik Cami’ydi. Bu güzel camimize bitişik bir kafemiz vardı ve çok eski duruyordu, caminin tüm güzelliğini kapatıyordu. Üst yapı çalışmaları sırasında oradaki kafemizi 100 metre kadar ileriye çektik. Bakın şu an arkamızda çok güzel bir cami duruyor. Kafemizi buraya açtıktan sonra, bu güzel kafeyi kamuya açtıktan sonra Bodrumlu bir vatandaş kafeyi şikayet etti. Yapılan incelemelerde buranın dolgu alanı olduğunu ve bu binanın prefabrik bir bina olduğunu biz anlatamadık ve hakkımızda soruşturma açıldı. Üzülerek söylüyorum ki pazar gününden sonra Tepecik Kafe artık yok ve bu yapının prefabrik bir yapı olduğunu, sökülüp takılabilir bir yapı olduğunu da göstermek istiyorum.” dedi.

Başkan Kocadon, açıklamasını süreçten bahsederek şöyle sürdürdü:

“Burası arkadaşlar, benim gençliğimde dolmuş bir alandır. Burası asla 1. dereceden arkeolojik sit alanı değildir. Bodrum’da yaşayan belli yaş grubunun hepsi buranın dolgu olduğunu bilir. Pazar gününe kadar bu güzel kafenin tadını çıkaralım. Göreceksiniz bir günde söküp başka yere taşıyacağız. Mutfak malzemeleri Ortakent’e gidecek, diğer malzemeler de Torba’da yapımı süren kafemize gidecek. Bu kafenin en büyük özelliği; Bodrum halkının ve Bodrum’u bu güne kadar getiren büyüklerimizin keyif sürdüğü yer olmasıdır ama onları yine de mağdur etmeyeceğiz. En kısa zamanda Etüt Proje Müdürlüğümüz ile halkımıza güzel bir kafe kazandırmak için çalışmalara başlıyoruz. Bu basın açıklamamızı, Bodrum halkının takdirlerine sunmak istiyorum. Türkiye’de herhalde imar kirliliğinden bu kadar çok yargılanmış başka bir belediye başkanı olduğunu sanmıyorum. Vatandaşlarımız da artık duyarlı olsunlar, bizden aldıkları ruhsatlara iskanlara ek binalar yapmasınlar. Çünkü bunu hiç suçu olmayan bizler, şahsım ve müdürlerim ödüyor. Yıkımlara buradan devam ediyoruz. 408 tane acil yıkım kararı olan yer var ve bunlar benimle alakası olmayan kararlar. 1987 yılında alınmış kararlar bile var. Bu görevlere talip oluyorsak, biz bu riskleri de alacağız. Risk alamıyorsanız halkın karşısına geçmeyeceksiniz. Ben Bodrum halkının beni ne kadar çok sevdiğini, saydığını bilen bir belediye başkanıyım. Allah bana yaşarken, halkım tarafından ne kadar çok sevildiğimi gösterdi Bu yüzden halkıma bir kez daha teşekkür ediyorum. Umarım ki en kısa zamanda güzel açılışlar yapmak dileğiyle hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim. Ben sizlerle varım ve sizlerle olmaya devam edeceğim. Şunu da söylüyorum ki; suçlandığım şeylere baktığınızda ne rüşvet var ne ihaleye fesat var ne de yüz kızartıcı bir suç var. Bunlardan daya önce suçlandım, hiç biriniz inanmadınız, hepsinden de beraat kararı aldım berat ettim. Şimdi de imar kirliliğine sebebiyetten suçlanıyorum. Bunlardan da eminim ki, Türk yargısı gerekli hassasiyeti gösterecektir ve yargılama sürecimiz devam edecektir. Ben Türk Adaletine de inandım ve inanmaya  da devam edeceğim.”

Basın toplantısını izleyen kafede oturan vatandaşlar da konuşmasının sonunda Başkan Mehmet Kocadon’a alkışlarla destek verdi.  Başkan Kocadon, kafede bulunan tüm vatandaşlara toplantının bitiminde çay ısmarladı. Birlikte oturup çaylarını içerek sohbet etti.

Daha önce Tepecik Cami’nin yanında bulunan, cami etrafındaki çevre düzenlemesi ve meydan çalışmaları sırasında yeri değiştirilmiş olan söz konusu kahvehane (kafe), tescilli Tepecik Cami’nin doğal ve kültürel yapısının ortaya çıkarılıp aslına uygun onarılması amacıyla cami yanından alınmış, tamamen sökülüp takılabilen bir sistemle şimdiki bulunduğu yere kafe statüsüyle taşınmıştı. Ancak yapılan bu işlemin ardından Tepecik Kafe hakkında, 22.04.2013 tarih ve 380576 sayılı BİMER sistemine gönderilen bir ihbar dilekçesi yoluyla inceleme başlatılarak Bodrum Belediyesi ve Bodrum Belediye Başkanı hakkında soruşturma açıldı. Sonrasında ise Bodrum Belediye Başkanı, TCK’nın 257/1, 2863 sayılı kanun 65/1-b, TCK 184/1 numaralı maddesine göre cezalandırılmak üzere mahkemeye sevk edildi. Sonuç olarak bu güzide kafeteryanın zorunlu olarak yerinden kaldırılması durumuyla karşı karşıya kalan Bodrum Belediyesi, 1 Mayıs Pazar günü belediye ekiplerinin çalışmalarıyla kaldırma işlemini gerçekleştirecek.

Bodrumlu vatandaşların ve tatilcilerin artık anılarında yaşatmak zorunda kalacakları Tepecik Kafe, hijyenik koşullarda uygun fiyatlı hizmetleriyle de vatandaşların bölgedeki tercih ettiği mekanların başında geliyordu.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu