ÇevreHayatManşet

Marmara Depremini Yaşayan İnşaat Mühendisinden Meslektaşlarına Uyarı

Kışlalı: “Her deprem olduğunda aynı hüznü yaşıyorum"

 

Marmara depreminde dört yakınını kaybeden, kızı ve eşiyle bir bölümü çöken 5 katlı binadan çıkmayı başaran 63 yaşındaki inşaat mühendisi Çetin Kışlalı, bina yaparken vicdanın ön planda olması gerektiğini bildirdi.

Bodrum’da yaşayan Kışlalı, “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde dört yakınını kaybetti. Kızı ve eşiyle bir bölümü çöken 5 katlı binadan çıkan Kışlalı’nın acıları, İzmir depremiyle tazelendi.

İnşaat mühendisi Kışlalı, AA muhabirine, 17 Ağustos’taki depreme eşi ve kızıyla uykuda yakalandıklarını söyledi.

Beş katlı apartmanın ilk iki katının çöktüğünü aktaran Kışlalı, “Biz üçüncü katta oturuyorduk. Bir bölümü çöken ve zemine yaklaşan binadan çıkmak için evdeki bütün perdeleri söktüm. Bunları birbirine bağlayarak pencereden sarkıttım. Bu şekilde ailemle evden çıkmayı başardık.” dedi.

Kışlalı, depremde kendi evlerine yakın bir bölgede dört katlı kooperatif binasında oturan annesi, ablası, yeğeni ve eniştesinin binanın çökmesi sonucu hayatını kaybettiğini dile getirdi.

– “Binayı dikerken vicdanımız ön planda olmalı”

İzmir depremiyle yaşadıkları acı dolu geçmişinin bir kez daha hafızasında canlandığını aktaran Kışlalı, “Enkaz altından tek tek kurtarılan çocukları görünce ben de aynı duyguları bir baba olarak yaşadım. Her deprem olduğunda aynı hüznü yaşıyorum. Hayatımdan 1999’da yaşadığım acı anıları silmek mümkün değil.” diye konuştu.

Kışlalı, yaşadıklarından etkilenen kızının jeoloji mühendisi olduğunu kaydetti.

Meslektaşlarına sağlam bina yapmaları çağrısında bulunan Kışlalı, şöyle konuştu:

“İnşaat Mühendisleri Odasının ‘İnsanları deprem öldürmez, sağlıksız yapılar öldürür’ sloganına katılıyorum. İzmir depreminde yaşananlar bunların kanıtı. Yaşananları görünce yüreğim acıyor. Bir binayı dikerken vicdanımız ön planda olmalı. Deprem yönetmeliğine uygun binalar yapılmalı, yapı malzemelerinin uygun kullanılması gerekiyor. Meslektaşlarım, projelerinde dikkatli olsunlar. İyi taşıyıcı sistemin seçimi ve kesinlikle yapının denetimi şart. Denetimsiz yapılar, her zaman riskli yapılardır.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu