GündemKültür SanatManşet

MİLAS HALILARI YENİ KATALOGDA…

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir süre önce Sümer Holding’ten Milas el halılarının coğrafi işaret haklarını devralmasının ardından yapılan başvuru üzerine T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarihi ve özgün 146 Milas halısının fotoğrafının bulunduğu bir katalog gönderdi.

MİTSO, bir süre önce Sümer Holding’ten Milas el halılarının coğrafi işaret haklarını ücretsiz olarak devralan MİTSO, öncelikle 700 yılı aşkın bir yöresel el sanatı olan Milas halıcılığını yeniden canlandırmak üzere girişim başlatmıştı. Öncelikle tarihi ve özgün Milas el halılarının zengin bir katalogunu oluşturmak için araştırmalara başlayan MİTSO, bu arada T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da yazılı başvuruda bulunularak tarihi ve özgün Milas el halılarının katalogunun gönderilmesi istemişti. MİTSO’nun başvurusu üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, içinde 146 tarihi ve özgün Milas el halılarının fotoğraflarının olduğu bir dvd katalogunu Odaya gönderdi. Katalogda, bazı özel koleksiyonlardan ve  Milas yöresinde yapılan alan araştırması sırasında bulunup derlenmiş veya belgelenmiş Milas halılarının fotoğrafları ile Konya ve Antalya Müzeleriyle  İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesinden, İstanbul Vakıflar Halı Müzesinden ve Vakıflar Halı ve Kilim Deposundan seçilmiş, 17., 18., 19. ve 20. yüzyılda dokunmuş tarihi ve özgün Milas halılarından örnekler bulunuyor.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, 1996 yılında Sümer Holding tarafından alınmış olan Milas el halılarının coğrafi işaretini, tasfiye halindeki Sümer Holding’den devraldıklarını hatırlatarak “Milas el halıcılığını yeniden canlandırmak istiyoruz. Bunun için de çalışmalarımız sürüyor.  İlk aşamada, hiçbir ücret ödemeden Sümer Holding’den Milas el halılarının coğrafi işaret haklarını devraldık. Sonra, bu çalışmaların bir parçası olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunarak ellerindeki Milas el halılarının katalogunu istemiştik. Bakanlık, bir dvd’ye yüklenmiş halde bu katalogu gönderdi. Katalogda 17 – 20. yüzyıl arasında dokunmuş 146 tane Milas halısının fotoğrafı bulunuyor. Bunlar bizim için çok değerli. Halıcılığımızı yeniden canlandırmak için çalışmalarımız bundan sonra da sürecek” diye konuştu.

 

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu