ÇevreGündemKültür SanatManşet

“TARİHİ” REZALET…

11_3f580Milas’ta Gümüşlük Mahallesi Gümüşkesen Caddesi’ndeki kapalı giysi pazarı alanının bulunduğu yerde sergilenen lahit mezarların kötü hali, vatandaşlardan tepki topluyor.

Milas Müze Müdürlüğü, geçmiş dönemde mahallede bulunan Helenistik Döneme ait lahit mezarların incelemesini tamamladıktan sonra mezarları koruma altına aldı. Korumaya alındıkları yerde sergilenen mermer lahit mezarlar, son günlerde kimliği belirsiz kişi yada kişilerce tahrip edildi. İlçenin kültürel varlıklarının değerini bilmeyen bu kişiler, mezarların üzerine sprey boyayla yazı yazdı ve mezarlar çöpe gömüldü. Bu kötü manzara yetmezmiş gibi yakın civarda başlatılan inşaattan çıkan molozlar da yavaş yavas kültür varlıklarının üzerine doğru dökülmeye başlandı.

Tarihin başkenti olarak nitelendirilen Milas’ta bu tür kötü manzaralar görmek istemediklerini ifade eden vatandaşlar, “Bu mahallenin zenginliği bu eserler… Gümüşkesen Anıtı, yeni müze derken burası yakın zamanda turist akınına uğrayacak. Milas Müze Müdürlüğü de geçmiş dönemde çıkarılan mermer lahit mezarları korumaya aldı. Üstelik bulunduğu yerde sergileme kararının ardından burası açık hava müzesi oldu. Buraya kadar her şey çok güzel. Ama kötü niyetli insanlar, sonunda tarihin içine ettiler! Alkol alan şahıslar içki şişelerini, çöplerini atıyor. Tepeden inşaat molozları dökülüyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi mezarların üzerine sprey boyayla yazı yazıyorlar.” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Kültürel varlıkların insanlığın ortak mirası olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, lahit mezarların etrafının temizlenmesini ve benzer görüntülerin oluşmaması için önlem alınmasını istediler.

Haber: Volkan Yıldız

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu