ÇevreGündemManşet

TARİH VE DOĞA ZARAR GÖRÜYOR

hafriyatBodrum’da son zamanlarda doğaya dökülen kaçak hafriyatlar dikkat çekiyor.

Turizm sezonu öncesi ilk kıpırdanmaların başladığı şu günlerde, tadilat ve inşaat çalışması yürütülen bazı bölgelerde doğaya kaçak hafriyat dökümleri devam ediyor. Son olarak Turgutreis Bayrak Tepesi civarında doğa gezisine çıkan vatandaşların fotoğrafladığı kaçak hafriyatlar dikkatlerden kaçmadı.  bölgede bulunan bazı kaya mezarlarının da ise, bazı evsiz vatandaşlar yada Kos Adasına kaçmak isteyen mültecilerin konaklamasından kaldığı düşünülen çöpler görüldü.

KAÇAK KAZI İZLERİDE DİKKATLERDEN KAÇMADI

Bölgede bulunan kaya mezarlarının çevrelerinde yakın bir zaman içinde yapıldığı tahmin edilen kazılarda görülürken, kazıların kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Bodrum Yarımadasının bazı bölgelerinde de görülen bu tip kaçak kazılarda define avcıları genelde elleri boş dönüyor. Çoğu antik dönemde soyulmuş bir çok mezar yarımadanın bir çok bölgesinde toprak altında bulunurken, zengin olma hayali kuran bazı vatandaşlar bu mezarlara zarar vermeye devam ediyor.

Bodrum müze ekipleri ile güvenlik güçleri zaman zaman bölge genelimde kaçak kazı denetimi yaparken, güvenlik güçleri de vatandaşlardan gelen ihbarlar üzerine bazı define avcılarını suçüstü yakalayabiliyor.

GÖKTEPE’DE YENİ BİR TARİHİ YAPI DAHA

Bodrum Göktepe mevkiinde önceki aylarda Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalarda Göktepe’nin doğusuna bakan kısımda oda mezar nişleri bulundu. Tamamen toprak altında kalan nişler gün yüzüne çıkarılırken, bölgede yapılan çalışmada herhangi bir değerli cisim bulunmadı. Göktepe’deki çoğu kaya mezarının veya odasının çok eski dönemlerde soyulduğu tahmin edilirken, define avcıları yaptıkları kazılarda tarihi mezarlara zarar vermekten başka bir şey yapmıyor.

Haber: Mehmet Can Meral

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu