EkonomiManşet

TYBA’den Basın Toplantısı

Tüm Yat İşletmecileri, Yatırımcıları, Broker ve Acenteleri Derneği Çalışmalarını Anlattı

 

2017 yılında Türk Yat Turizmine ve Yat işletmeciliğine yeni bir soluk kazandırmak ve yeni bir dönem başlatmak hedefiyle, sektörün öncü yat firmaları tarafından kurulan Tüm Yat İşletmecileri, Yatırımcıları, Broker ve Acenteleri Derneği (TYBA) bugün 83 üyesi ve standartlarına tabi olan 400 üzeri charter teknesi ile ticari yatçılık sektörünün büyük bir kısmını temsil ediyor.

Üyeleri Türkiye’de ticari faaliyet gösteren yat charter firmaları, yat işletmecileri, yatırımcıları, brokerları ve yat acentelerinden oluşan TYBA 2021 yılı hedeflerini üyelerinin özverili çalışmaları ile tamamladı ve 2022 yılında da çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Bodrum Limanın’da Salmakis Yatçılığın ev sahipliğinde Queen of Salmakis teknesindeki toplantıya TYBA Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Aysun, TYBA Yönetim Kurulu Üyesi Itır İpekel Tsiropoulos, D Marin Operasyon Danışmanı Onur Ugan ve D Marin Türkiye Charter ve Ticari İşler Müdürü Can Akaltan katıldılar. 

TYBA 2021 yılında neleri gerçekleştirdi?

Türkiye’de bir ilk olan Charter Sözleşmesi TYBA tarafında tamamlandı.

TYBA yaklaşık 3 yıl boyunca hukuk danışmanlarının rehberliğinde sürdürdüğü charter sözleşmesini üyelerinin kullanımına sundu. Türkiye’de ilk defa bir charter sözleşmesi yazılarak sektörün bu alandaki hukuk boşluğu doldurulmuş oldu. Hem mavi tura katılan misafirlerin, hem de yat şirketlerinin hukuki haklarını içeren sözleşme 2022 yılından itibaren TYBA üyeleri tarafından kullanılmaya başlanılacak.

Yat sektörün sorunları ilgili kurumlara iletildi.

TYBA 2021 yılında hem dernek çalışmalarını anlatmak hem de sektörün sorunlarına çözüm bulabilmek için sektörün önemli kurumlarına ziyaretlerde bulundu.  Bu amaçla İMEAK DTO ve bölgemizdeki Bodrum, Marmaris, Fethiye şubeleri ziyaret edildi, TÜRSAB ve TGA ile ortak tanıtım çalışmalarında bulunuldu. Muğla Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız, Bodrum ve Fethiye Kaymakamlarımız ve Belediye Başkanlarımız ziyaret edildi.

TYBA’nın gündeme getirdiği başlıca sektör sorunları:

–           Turistik konaklamalı yat charter teknelerinin ( mavi yolculuk tekneleri)  KDV oranının otellere uygulanan KDV oranı ile eşdeğer olmasının gereği.

–           Türkiye’de yat imalatının teşvik edilmesi için daha fazla destek ihtiyacı.

  • Korsan yat turları ve korsan acentelerle ortak mücadelenin önemi. Hiçbir kontrole tabii olmayan, ticari tekne standart ve güvenliğine uygun olmayan, ticari yolcu taşıma sigortasına sahip olmayan, vergi vermeyen, kısaca yasal olmayan şekilde kiralanan bu tur teknelerinin nasıl engellenebileceği konusunda görüşler bildirildi. Öne çıkan fikirler; kaçak turlardan kaptanların sorumlu tutulması, yabancı bayraklı özel teknelerin transit log değişimlerinin sıklığının liman başkanlıklarınca takip edilmesi, Sahil Güvenlik, DTO, Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli şekilde çalışılması…

Uluslararası Tanıtımlarda Bulunuldu…

–           Türk yat turizminin gelişimi için Türk kıyı şeridini ve yat charter filosunu tanıtmak amaçlı dünyadaki diğer sektör kuruluşları ile görüşmelerde bulunuldu, İzmir’de gerçekleşen Travel Turkey ve Londra’da yapılan World Travel Market fuarlarına katılım sağlandı. Pandemi sebebi ile pek çok sektör etkinliğinin iptal edilmesine karşılık sosyal medya aracılığı ile iletişimde bulunuldu.

TYBA 2022 yılında neler yaptı ve neler yapacak

TYBA 2022 yılına yabancı medyaya yönelik tanıtım çalışmalarını arttırarak başladı. Yat turizminin uluslararası niteliğinden dolayı yabancı medyada daha fazla yer almaya yönelik adımlar atıyor. Ibinews.com, www.sail-world.com, sailworldcruising.com, marinebusinessworld.com, superyachttimes.com, theworldofyachts.com gibi önde gelen online yat mecralarında haberleri ile yer aldı ve almaya devam ediyor.

TYBA yat sektörünün nitelikli insan kaynağı ihtiyacına yönelik seminerlere başladı. Eğitimli ve nitelikli insan kaynağını arttırmak amacıyla, turizm ve gastronomi alanında yeni yetişen gençlere yönelik “Türkiye’de Yatçılık ve Yeni İş İmkanları” konulu seminer çalışmalarından ilkini Dokuz Eylül Üniversitesinde gerçekleştirdi.

TYBA Barcelona’da 25-28 Nisan tarihlerinde yapılacak olan uluslararası “MYBA Charter Show” etkinliğinde Türk ticari yatçılığını temsil edecek.

Pandemi sürecinin bitmesi ile Türk ticari teknelerinin Yunan adalarına ziyaretlerinin başlayacağı öngörüsü ile Yunanistan’da ilgili makamlarda temaslarda bulunacak.

TYBA 2022 yılı faaliyetlerine bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceği Akdeniz Yat Turizminin önemli organizasyonlarından kabul edilen 3rd TYBA Yacht Charter Show @ D-Marin Göcek ile devam ediyor.

Yaklaşık 60 charter teknesinin yat profesyonellerinin ziyaretine açıldığı 3rd TYBA Yacht Charter Show @ D-Marin Göcek, 6-10 Mayıs’ta, Göcek D-Marin’de gerçekleşecek. Pandemi’den dolayı iki yıl ara veren, Charter Show’un ev sahibi bu yıl D-Marin Göcek olacak.

Mavi yolculuk teknelerini, uluslararası acentaların ziyaretine açarak sektörel tanışmalara ve işbirliklerine ev sahipliği yapan Türk Yat Turizminin en önemli organizasyonlarından olan 3rd TYBA Yacht Charter Show @ D Marin Göcek, yerli ve yabancı deniz turizmi acentalarının ve medyanın katılımıyla dört gün sürecek.

3td TYBA Yacht Charter Show @ D Marin Göcek ile Uluslararası Yat Charter firmalarının ve Türk firmalarının, yerli ve yabancı teknelerle bir araya gelerek iş hacimlerinin karşılıklı olarak çoğaltılması hedefleniyor. Türkiye’deki yatları ve personellerini incelemek, dünya çapındaki Yat Charter firmaları, Broker firmaları ve yatlarla tanışmak, yöneticileri, servis sağlayıcıları ve yatırımcıları bir araya getirmek için mükemmel bir fırsat olan 3rd TYBA Yacht Charter Show @ D Marin Göcek  60 Lüks Yat ve 20 ülkeden 100 yabancı ve Türkiye’den 200’ün üzerinde broker katılımı beklenmektedir.

Ayrıca Charter Show’da, geçmiş yıllarda olduğu gibi sektörel konferanslar, seminerler düzenlenecek. En iyi Şef, En iyi servis ve en iyi mürettebatın seçileceği, katılımcıların büyük ilgi gösterdiği “Let’sCook” yarışması da her zamanki gibi organizasyonda yerini alacak.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu