Kültür SanatManşet

Latmos Herakleiasında Kazılar Başlıyor

MİTSO'dan Kazılara Destek

 

MİTSO, Bafa Gölü kıyısındaki çok önemli antik kentler olan Latmos ve Herakleia’da başlatılacak arkeolojik kazılara destek verecek.

Mitolojide Ay Tanrıçası Selene ile Latmoslu çoban Endymion’a aşık olduğu yöre olarak bilinen Bafa Gölü kıyısındaki Latmos / Herakleia’da sonunda arkeolojik çalışmalar başlatılıyor. Milas Müzesi Müdürlüğünün başkanlığında, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer’in bilimsel sorumluluğunda başlatılacak çalışmalara Milas Ticaret ve Sanayi Odası da destek verecek.

Latmos / Herakleia da bir hafta içinde başlatılacak arkeolojik çalışmalarda antik şehir kalıntılarında çevre temizliği, kurtarma kazıları ve çevre düzenlemeleri ile restorasyonlar yapılacak. Çalışmaların bilimsel sorumluluğunu üstelenen Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer “Şu anda ekibimizi oluşturup çalışmalarda kullanılacak araç gereci temin etmeye çalışıyoruz. Sanırım bir hafta içinde eksiklerimizi tamamlayıp çalışmaları başlatabiliriz. Latmos ve Herakleia gerek doğası, gerekse tarihi zenginliğiyle olağanüstü bir bölge. Böyle bir bölgede arkeolojik çalışmalara başlayacağımız için çok büyük mutluluk ve heyecan duyuyoruz” diye konuştu.

Latmos / Herakleia’da başlatılacak arkeolojik çalışmalar için MİTSO’yu ziyaret ederek çalışmalarda kullanacakları araç gereç için destek isteyen Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer “Çalışma yapacağımız alan çok özel ve çok geniş bir alan. Burada yürüteceğimiz çalışmalar için başta yöre halkı olmak üzere herkesin, her kurumun ve bölgeye ilgi duyan herkesin desteğine ihtiyacımız var” dedi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Milas’ın en önemli tarihi alanlarından birisi olan Latmos / Herakleia’da arkeolojik çalışmaların başlatılacak olmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek “Odamızın olanakları ölçüsünde elimizden gelen desteği vereceğiz. Tarihe, arkeolojiye meraklı üyelerimizi de Herakleia kazılarına destek vermeye çağırıyorum” diye konuştu.

LATMOS / HERAKLEİA

Latmos; Bafa Gölünün Ege Denizinin bir koyu olduğu çağlarda Güneybatı Anadolu’nun yerli halkı olan Karialılar tarafından kurulmuş bir liman şehri idi. Ancak Büyükmenderes Nehrinin taşıdığı alüvyonların birikmesi sonucunda koyun denizle bağlantısı koparak Bafa Gölü oluşmuştu. Böylece denizle bağlantısı kesilen Latmos giderek önemini yitirmeye başlamıştı. M.Ö. 4. yüzyılda Karia Satraplığına katılan Latmos’ta eski kentin yerine, yüzyılın sonlarında Herakleia kenti kurulmuştu. “Herakles”e (Herkül)’e adanmış şehir anlamındaki Herakleia gibi aynı adı taşıyan pek çok şehir olması nedeniyle ayırt etmek için yeni kurulan şehre Latmos Herakliası denilmeye başlanmıştı.

Alman Arkeolog Prof. Dr. Anneliese Peschow Bindokat’ın Bafa Gölünün kıyısındaki Latmos Heraklaiası’nın arkasında yükselen Beşparmak Dağlarında 1970’li yılların başlarından 2015 yılına dek sürdürdüğü yüzey araştırmaları sırasında M.Ö. 8 bin – 4 bin yıllarına ait çok sayıda kaya resimleri ile Hititlere ait bazı hiyoroglifler ve işaretler bulunmuştu.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu