EkonomiGündemManşet

DENİZ TİCARET ODASI’NDAN AÇIKLAMA

BodrumYabancı bayraklı yatların 1 yılda en fazla 90 ya da 120 gün Türk limanlarında kalabileceği şeklinde çıkan haberlere Deniz Ticaret Odası açıklık getirdi. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Okuyucu, çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getirerek konunun kamuoyunda yanlış anlaşıldığını ve yabancı yatların Türkiye’de kalış süreleri ile ilgili herhangi bir değişikliğin olmadığını söyledi.

Önceki gün Türk bayrağı taşımayan yatlara Türkiye’de kalacakları süre için sınırlama getirileceği ve yabancı bayraklı yatların, 1 yılda en fazla 90 ya da 120 gün Türk limanlarında kalabileceği şeklinde ulusal ve yerel basında haberler gündeme gelmişti.

Konu ile ilgili İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Okuyucu ve Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu bir açıklama yaptı.

Faruk Okuyucu, sahipleri Türk olan yabancı bayraklı yatlarla ilgili bir düzenleme yapıldığının bilgisini vererek şunları söyledi:

“Birçok yabancı bayraklı Türk sahipli özel teknemiz vardı. Bunların Türk Bayrağına geçmeleri için bir kampanya başlatıldı, mevzuat değişiklikleri yapıldı. Konu bununla ilgilidir. Bu teknelere çok büyük kolaylıklar getirildi, Türk Bayrağına geçmeleri için. Bundan sonra Türklerin yabancı bayraklı ikinci el tekne alıp Türkiye’de yabancı bayrakla gezmelerini önlemek için bir takım tedbirler alınacağını sayın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Boat Show’da söylemişti. Sayın müsteşarımız da benzer cümleler söyledi. Galiba bu kamuoyunda yanlış anlaşıldı. Yabancı yatçıların Türkiye’de 90 günden fazla kalamayacağı şeklinde bir söylenti son zamanlarda gündeme düştü.”

Söylentilere açıklık getiren İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Okuyucu şu sözlere yer verdi:

“Bunun doğrusu şu; bir yabancı yatçı yabancı bayraklı yatıyla Türkiye’ye girip bir marinaya bağlanırsa 180 gün içinde 90 günü rahatlıkla kalır. Daha fazla kalmak istiyorsa hemen internet yoluyla Göç İdaresinin sayfasına girer ve otomatik olarak vize alır. Bir yıl bir yıl vizesini uzatır. Yatının zaten Türkiye’de kalma süresi 5 yıldır. Küçük bir değişiklikle 5 yıl daha kalabilir. Bu konuda şu an itibariyle herhangi bir değişiklik yok. Yabancı yatçı misafirlerimizin endişe edeceği hiçbir şey yok. Ama bundan sonra Türk sahipli yabancı bayraklı yatların Türkiye’de dolaşımının engellenmesi için bazı tedbirler alınacak. Bu tedbirlerin gerçek yabancı yatçılar için herhangi bir güçlük çıkaracağı şeklinde herhangi bir durum söz konusu değil.”

Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ise basın mensuplarının sorduğu  ‘Sahipleri Türk olan yabancı bayraklı yatlar için yapılan değişikliğin turizmi ve ekonomiyi nasıl etkiler’ sorusuna şu yanıtı verdi:

“Buradaki esas amaç Türk Bayrağı altındaki tekneleri çoğaltmak. Yani bayrağımızı daha fazla görünür hale getirmek. Bu tekneler daha ziyade özel tekneler turizme direk etkisi olmasa da bu insanlar teknelerini burada tuttukları sürece bir takım masrafları ve alış verişleri olacaktır. Bulunduğu limanlara bir katkıları olacaktır. Ama deniz turizmi açısından çok büyük bir değişiklik yapacağını zannetmiyorum. Benim görüşüm bu. Yalnız bu insanların Türkiye’de daha rahat hareket etme imkanları olacak. Belki teknelerinden daha fazla istifade etmek imkanları olacak. Dolayısıyla bu da belli bir hareket getirecektir.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu