ÇevreGündemManşet

YAĞIŞ SONRASI KAPI KAPI DOLAŞTILAR…

Bodrum Belediyesi, ilçede sabah saatlerinden itibaren etkili olan kuvvetli sağanak yağış nedeniyle meydana gelen göllenme, taşkın ve su baskınlarına anında müdahale etmek için seferber oldu.

Bodrum’da kuvvetli yağış, Belediye ekiplerini seferber etti. Ekipler, tıkanan mazgal ve dere yataklarına müdahale ederken, özellikle gelişi güzel atılan evsel atık ve plastiklerin mazgalları ve dere yataklarındaki kanalları tıkadığı tespit edildi. Yokuşbaşı deresinin kenarına terk edilmiş ve su akışını engelleyen eski bir karavan, Zabıta ekipleri tarafından çekici yardımıyla kaldırıldı.Merkez ve civarında bölgede Fen İşleri Müdürlüğü 82 araç ve 118 personel ile taşkına müdahale etti.Zabıta birimi ekipleri 14 araç, 2 motopomp, 39 personel, Çevre Koruma Müdürlüğü ekipleri ise 45 personel, 3 arazöz, 1 vidanjör, 3 süpürge aracı, 1 silme ve 1 mini süpürge ile tüm birimler sahada anında,on farklı adreste taşkına müdahalelerde bulundu. Ayrıca yağış öncesi ve sonrası bölgede çalışan 17 çöparacı ile mazgal temizlemelerde takviye edilmiştir.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, evlerini su basan ve kalacak yeri olmayan vatandaşların, hasar giderilene kadar otellerde misafir edileceğini açıkladı.

Bodrum’da 8 Ekim Salı günü saat 03.00 civarında başlayan kuvvetli yağış ilçenin merkez, Yokuşbaşı, KonacıkTurgutreis, Bitez, Gümbet, Torba, Gündoğan ve Yalıkavakmahallelerinde etkili oldu. Bodrum genelinde metrekareye ortalama 85 kg yağış düşerken, bazı mahalle ve sokaklar sular altında kaldı. Torba, Yokuşbaşı ve Kumbahçe bölgelerinde toplam 11 evi su basarken maddi hasarlar oluştu.

Belediye Fen İşleri, Temizlik İşleri, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve Zabıta ekipleri yağışın başladığı dakikalardan itibaren sahadaydı. Bodrum Belediye Başkan Vekili Önder Batmaz koordinatörlüğünde müdahale çalışmaları sürdürülürken, Belediye Başkan Yardımcıları Ummahan Yurt ve Emel Çakaloğlu da taşkınlar nedeniyle mağduriyet yaşanan mahalle, ev ve işyerlerine giderek incelemelerde bulundu. Özellikle dere kanallarından taşan sular, bazı binaların alt katlarını bastı. Yapılan tespit çalışmalarının ardından ilgili birimler, hasar yaşanan ev ve işyerlerine yönlendirilerek suların tahliyesi sağlandı. Zabıta, Fen İşleri ve Temizlik İşleri Müdürlüklerine bağlı ekipler, taşkından etkilenen adreslere giderek temizlik işlemlerini başlattı. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Temizlik ekipleri de cadde, sokak ve mazgalları süpürerek temizledi. Ekipler, yarın sabah saatlerinde Bodrum Çarşı Mahallesi’ni arazöz ve süpürge araçlarıyla baştan aşağı temizleyecek.

Bu arada yurt dışında bulunan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, su baskınları nedeniyle mağdur olan vatandaşların ilçedeki otellerde ağırlanması yönünde talimat verdi. Başkan Aras, hasar tespitinin hemen ardından gerekli yardımların vatandaşlara ulaştırılmasını istedi. Bodrum Kaymakamlığı da gelen ihbarların ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden takviye ekiplerle birlikte hasar tespit çalışmaları yapmaya başladı.

PANSUMAN TEDBİRLER YERİNE KALICI ÇÖZÜMLER ŞART

Bodrum Belediyesi’nin Çözüm Merkezi’ne su baskını nedeniyle gelen ihbar sayısının 18 olduğu belirlendi. Bodrum Belediyesi, İtfaiye ve MUSKİ ekipleri tarafından yapılan müdahalelerde, dere yataklarındaki kanalların gelişigüzel atılan ev eşyaları, evsel atık ve plastikler nedeniyle tıkandığı tespit edildi. Yokuşbaşı Sanayii bölgesi yanından geçen dere ağzını tıkayan eski bir karavan çekici yardımıyla kaldırıldı.

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Önder Batmaz, yaşanan olumsuzlukların büyük ölçüde Bodrum’un kronikleşen altyapı problemlerinden kaynaklandığını, dere yataklarındaki çevre tahribatının da büyük etkisi olduğunu belirterek. Batmaz, vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için Belediyenin tüm imkanlarıyla seferber olacaklarını da kaydetti. Batmaz “Taşkında metrekare başına 80-85 kg yağış düştü.  Bize şu ana kadar 18-19 şikayet var. Hepsine tek tek yerinde ziyaret ettik. Sularının boşaltılmasında yardımcı olduk. Sabah 4 den beri organize bir şekilde olaylara anında müdahale ettik. Bu gecede çalışmaya devam edeceğiz. Tüm ekibimizle ve birimlerimizle vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeye çalışacağız. Sorun merkezdeki mazgal tıkanıklıkları değil. Asıl Yukarıdaki suyun şehre inmesini engellemeliyiz. Engellemez isek bunu sıklıkla yaşayacağız gibi görünüyor. Daha önce DSİ yaptığı sel kapanların biran önce yapılmasını, suyun şehre inmesini engellememiz gerekiyor. Bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun”  diye konuştu.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu