GündemKültür SanatManşet

2 BİN 400 YILLIK MEZARA ÖZEL İLGİ…

2010 yılında defineciler tarafından soyulduktan sonra ortaya çıkarılan Karya Satrabı Hekatomnos’un anıt mezarının ve duvar resimlerinin bulunduğu Uzunyuva Anıt Mezarı Arkeopark Alanı, yürütülen bilimsel çalışmalarla adeta açık hava müzesi halini aldı.

Milas kaymakamı Eren Arslan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne giren 2 bin 400 yıllık mezar odası ve duvar resimlerinin de bulunduğu Uzunyuva Anıt Mezarı Arkeopark Alanı’nı Milas Müzesi Müdürü Gülnaz Savran, müze personeli ve gazetecilerle birlikte gezdi. 
Kral mezarının, arkeoloji tarihi açısından son 100 yılda bulunan en önemli tarihi eserler arasında gösterildiğini hatırlatan Arslan, soygun sırasında büyük zarar gören mezar odasının korunması için titiz bir çalışa yürütüldüğünü söyledi. 

Bilim insanları tarafından mezar odasına özel bir iklimlendirme sistemi kurulduğunu anlatan Arslan, “Altın bezemelerle süslü duvarları bulunan mezar odasının, görkemli kabartmaları olan lahdin gelecek kuşaklara aktarılması için yıllardır özel bir çalışma yürütülüyor. Mezar odasının sıcaklığı ve nem oranı sabitlenmiş durumda ve düzenli olarak bakımları yapılıyor.” dedi. 

Milas’ın tarihi ve kültürel değerler bakımından çok zengin olduğuna vurgu yapan Arslan, Uzunyuva Anıt Mezarı Arkeopark Alanı’nın ülke turizmine büyük bir katkı sunduğunu belirterek, “Yaklaşık 8-9 metre kadar bulunduğumuz yüzeyin altında olan mezar odası, içerisinde son derece görkemli bir lahit ve o lahiti çevreleyen figürleriyle, duvar resimleriyle o dönemin tarihine ışık tutuyor. Kazı alanındaki bütün çalışmalar tamamlanıp hizmete açıldığında, bölge turizmi açısından son derece ilgi çekici bir alan haline gelecek. Tabi bunu mezar anıtını, mezar odasını koruyabilmek adına burası günlük ziyaretçiye açık olmayacak. Buranın bire bir örneği, müze müdürlüğü bünyesindeki kampus içerisinde yapılmış olan alanda ziyaretçilere açılmış olacak. O anlamda Milas turizmine, ülke turizmine çok önemli bir katma değer sağlayacağını değerlendiriyoruz.” diye konuştu.

Haber: Volkan Yıldız

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu