EkonomiGündemManşetSiyaset

MİTSO’NUN İSTEKLERİ TBMM’DE…

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir süre önce Muğla’da yapılan Muğla Odaları ortak toplantısında Muğla Milletvekillerine sunulmak üzere üyelerin ve yörenin çeşitli sorunlarından oluşan dosyasında dile getirilen konular TBMM’ye taşındı. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin MİTSO’nun taleplerini TBMM Bütçe ve Plan Komisyonunda ilgili bakanlıkların bütçeleri görüşülürken yaptığı konuşmalarda gündeme taşırken İYİ PARTİ Muğla Milletvekili Metin Ergun da MİTSO’nun dile getirdiği konuları ilgili bakanlıklara soru önergesi şeklinde sundu.

Bir süre önce Muğla Borsası’nın ev sahipliğinde yapılan Muğla odalarının geleneksel ortak toplantısı için TOBB üyesi odalar, üyelerinin ve yörelerinin çeşitli sorunlarından oluşan birer dosya hazırlamışlardı. Muğla odalarının hazırlamış oldukları bu dosyalar, toplantının ev sahibi Muğla Borsası tarafından birer klasör şeklinde düzenlenerek ortak toplantıya katılan Muğla milletvekillerine verilmişti.

CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN GİRGİN

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmalarda, MİTSO’nun Muğla odalarının ortak toplantısında Muğla Milletvekillerine sunulmak üzere hazırlamış olduğu raporunda yer alan çeşitli konuları dile getirdi. Girgin, Ticaret Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada Milas OSB’nin sanayi parsellerini hak sahiplerine dağıtacak aşamaya geldiğini ve kısa sürede doğalgaza ihtiyaç duyulacağını ve aynı zamanda Milas’ta yaşanmakta olan yoğun hava kirliliğini gerekçe göstererek Milas’a doğalgaz bağlanması gerektiğini belirtti. Süleyman Girgin konuşmasının devamında Milas’ta düzenlenmekte olan fuarları örnek göstererek kısa süre içinde Milas’a modern bir fuar alanı ve kongre merkezi kazandırılması gerektiğini ifade etti. Süleyman Girgin Tarım ve Orman Bakanlığının bütçe görüşmelerinde, komisyonda yaptığı konuşmada MİTSO’nun raporunda belirttiği konular arasında yer alan çiftçilere ÖTV’siz mazot verilmesini, zeytinyağında prim sisteminin değiştirilerek kaliteli zeytinyağına daha yüksek, kalitesiz zeytinyağına daha az prim verilmesini, zeytinyağında tağşişin önlenmesini ve markasız zeytinyağının perakende satışının önlenmesini, balıkta KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini, bal üretimini teşvik için orman içlerine arı kovanı koymaya uygun alanlar yapılmasını, markasız ve sahte bal satışının kesinlikle engellenmesini, tarım ve hayvancılık sektöründe kullanılmakta olan elektrik ve mazotun KDV’sinin düşürülmesini istedi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçesi görüşülürken komisyonda yaptığı konuşmada ise yine MİTSO’nun raporunda yer alan Bafa Gölü’ndeki kirliliğin önlenmesini gerektiğini ifade etti.

İYİ PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ METİN ERGUN

İYİ PARTİ Muğla Milletvekili Metin Ergun da MİTSO’nun raporunda yer alan konulardan bazıları hakkında ilgili bakanların yazılı olarak yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergeleri verdi. Metin Ergun, MİTSO’nun hazırladığı raporda dile getirilen toprak havuz balıkçılığı yapan firmaların kullanmakta oldukları elektrik fiyatlarında indirim yapılması talebi hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Soru önergesinde toprak havuz balıkçılarının çalışmakta oldukları koşulları dile getiren Metin Ergun  “Yüksek elektrik faturalarını ödeyemeyen işletmelerin elektrikleri hemen kesildiği için, bazı havuzlarda çok büyük maddi kayıplar yaşanmakta ve binlerce balık  telef olmakta. Bazı işletmeler ise çaresizce üretim maliyetlerini daha da fazla artıran jeneratör kullanımına başvurmakta” diye belirttikten sonra şu soruları yöneltti:  “Bakanlığınızın üretim faaliyeti gösteren firmalara uyguladığı indirimli tarifeleri, toprak havuz balıkçılığı alanında faaliyet gösteren firmalara uygulama yetkisi var mıdır? Toprak havuz balıkçılığı alanında faaliyet gösteren üreticilerin kullandıkları elektriğin fiyatında herhangi bir indirime gitmeyi planlıyor musunuz?”

İYİ PARTİ Muğla Milletvekili Metin Ergun, MİTSO’nun Muğla milletvekillerine verilmek üzere Muğla odalarının ortak toplantısı için hazırladığı dosyada yer alan kaliteli zeytinyağı üretiminin teşvik edilmesi için prim sisteminin değiştirilmesine ilişkin önerisi hakkında da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplandırması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdi. Metin Ergun önergesinde “Bakanlığınızca zeytinyağı üreticilerine destek olması amacıyla kilogram başına destek ödeme programı yürütülmektedir. Fakat zeytinyağının kalitesini belirleyen yüksek asit değerlerine sahip (kalitesiz) zeytinyağları ile düşük asit değerlerine sahip (kalitesi) zeytinyağları arasında fark gözetmeksizin prim ödenmesi gibi bir anlayış mevcuttur. bu anlayış daha kaliteli üretim yerine, daha kalitesiz fakat daha çok üretim yapılmasını teşvik etmektedir” diye belirttikten sonra.”Bakanlığınızın bu ayrımı gözetecek bir çalışması mevcut mudur? Böyle bir çalışma mevcut ise, uygulaması nasıl ve ne zaman yapılması planlanmaktadır?”” diye sordu.

MİTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI REŞİT ÖZER: TEŞEKKÜRLER

Muğla Odalarının Muğla Borsasının ev sahipliğinde yapıla ortak toplantısında ilin milletvekillerine sunulan dosyalarda yer alan konuların CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ve İYİ PARTİ Muğla Milletvekili Metin Ergun tarafından TBMM’de dile getirilmesi MİTSO’da memnuniyetle karşılandı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Muğla Milletvekillerine sunduğumuz üyelerimizin ve yöremizin beklentilerini ve taleplerini içeren dosyalar, Sayın Süleyman Girgin tarafından TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonunda ilgili Bakanlara karşı dile getirildi. İYİ PARTİ Muğla Milletvekili Sayın Metin Ergun da dosyamızda yer alan konuları ilgili bakanlıklara soru önergesi olarak sundu. Dileklerimizi, beklentilerimizi, sorunlarımızı Meclise taşıdıkları için kendilerine MİTSO olarak çok teşekkür ediyoruz. Dileriz ilgili bakanlıklar da sorunlarımıza ilgi gösterirler ve beklentilerimiz bir an önce karşılanır” dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu