GündemKültür SanatManşet

MÜZELER GÜNÜNDE KAPILARINI AÇIYOR…

Bodrum’un en önemli simgesi olan Bodrum Kalesinde restorasyon çalışmaları bir yıldır sürüyor. Restorasyon çalışmaları yer yer kurtarma kazısına dönüyor.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve Bodrum Kalesinde, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün başlattığı restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Bodrum Kalesinde 1 Ekim 2017 tarihinde başlayan restorasyon çalışmalarının birince etabının 18 Mayıs Müzeler Gününde tamamlanarak Kalenin önemli bir bölümünün ziyarete açılması hedefleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da restorasyon çalışmalarını yerinde incelediği Bodrum Kalesinde sur duvarlarının dış bakım ve güçlendirme çalışmaları tamamlandı.

İç duvarların ve kulelerin bakım restorasyon çalışmalarının sürüdüğü Bodrum Kalesinde zaman zaman arkeolojik kazılarda gerçekleştiriliyor. Çalışmalar sırasında, kale içinde daha önce sesli bilet gişesinin bulunduğu kabini kaldıran yetkililer tarihi bir su sarnıcı ile karşılaştılar. Bir taraftan restorasyon bir taraftan kurtarma kazılarının yapıldığı çalışmalarının başında alanlarında uzman 7 öğretim görevlisi bulunuyor.

2019 yılı sonuna doğru restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının beklendiği Bodrum Kalesinde yepyeni teşhir tanzim alanları ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Çalışmalar hakkında bilgiler veren Muğla Röleve Anıtlar Müdür Vekili Bilge Özyer bir yıldır büyük bir titizlikle sürdüğünü ifade ederek şunları söyledi:

“Ekim 2017’de müzemiz sezonu kapattı ve Bakanlığımızın onayı ile ziyarete de kapandı. 1 Ekim’den itibaren restorasyon ağırlıklı çalışmalarımız yoğun bir şekilde başladı. İlk yaptığımız çalışmalar özellikle deniz tarafındaki sur duvarlarımızın derz temizliğinden tutun sıvaraspası, eksilen taşların yenilenmesi işte bitkisel temizlik, kumlama, oradaki bütün çalışmalarımızı bitirdik denize bakan iki cephede. Yani yaz sezonu geldiğinde daha çok iç surlarda ve burada da gördüğünüz gibi çalışmalarımız yoğun bir şekilde tekrar aynen kaldığı yerden devam ediyor.”

Kaledeki çalışmalar sırasında bir su sarnıcını da gün yüzüne çıktığını belirten Özyer, “Jeo radar çalışmalarımız yapılıyor yine sur duvarlarımızda ve yerde de aynı şekilde acaba bir eser çıkar mı? Antik bir kalıntı çıkar mı? Diye. O çalışmalarımızda devam ediyor.”  dedi.

18 MAYIS GÜNÜ KAPILAR AÇILACAK….

Kültür ve Turzim Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da çalışmaları yerinde incelediği Bodrum Kalesinin önemli bir bölümünün yakın zamanda ziyarete açılacağını belirten Bilge Özyer sözlerine şöyle devam etti:

“2. etabımız teşhir tanzimdi ama en son yapılan planlamaya göre, teşhir tanziminde bir kısmını 1. Etaba dahil edebiliriz. Sayın Bakanımızda ziyaret etti Kalemizi, onun bir takım istekleri oldu. Bakan, Sayın Bakanımızın isteği doğrultusunda ziyarete açılması yani 2019 yılı sezonunda Kalemizin bir kısmını öncelikli olarak ziyarete açılmayı esasladık yani birinci etabımızı da kendi içinde etapladık diyebiliriz. Bu ziyarete açılışı 18 Mayıs 2019 bu Müzeler Haftası, Müzeler Günü o günde birinci açılışımızı yani birinci avlu kısmındaki bir kısmi açılışı, ziyarete açılışı gerçekleştirmeyi planlıyoruz öncelikli olarak.”

Özyer, son 25 yıldır hiçbir restorasyondan geçmeyen kaledeki işlemlerin 2019 yılı sonuna doğru tamamen sonlanacağını söyledi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu