ÇevreGündemManşet

BAHARA BİR CEMRE KALDI…

cemreBahar aylarının habercisi Cemre, ikisi şubat ayında ve biri mart başlarında olmak üzere, birer hafta arayla önce havada, sonra suda ve daha sonra da toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi olarak kabul edilir.

Birinci cemre ilk olarak 19 Şubat tarihinde havaya, ikinci Cemrede 27 Şubat günü suya düştü.

Cemre, İlkbahar’ın başlangıcında yedi gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışına verilen mitolojik bir isimdir. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş manasını taşıyor.

Divan Edebiyatında şairlerinin, Cemre zamanlarında baharın gelmesi dolayısıyla önemli şahıslara yazdıkları övgü şiirleri de “Cemreviye” olarak adlandırılır. Meteorolojik bir olay olarak bilinen Cemre ise takvimlerde İlkbahardan önce birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan ısıtıcı güç veya sıcaklık yükselmesi olarak tanımlanıyor.

İkinci cemrenin düşmesiyle bir süredir soğuk ve fırtınalı havanın hâkim olduğu Bodrum’da kırlarda çiçekler açtı. Hava sıcaklıkları birkaç derece birden artarak 15 dereceye kadar ulaştı. Bazı erik ve badem ağaçları şubat ayında olunmasına rağmen çiçeklendi.

İnanışa göre, 2018 yılında üçüncü Cemre, 5-6 Mart tarihlerinde düşecek.

bodrum-cemre

cemre-2

Fotoğraf: Selda Kızıl

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu