GündemManşet

AKUT BODRUM EKİBİNDEN ZORLU TATBİKAT

DSC00156Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu INSARAG’ın Bulgaristan’da 19-22 Mart  tarihleri arasında gerçekleştireceği yeniden sınıflandırma sınavına girecek olan AKUT ekipleri, hazırlıklarına aralıksız olarak devam ediyor.

AKUT, sınav hazırlığı için 17-18 Şubat’ta Kocaeli Arslanbey Meslek Yüksekokulu’nda gerçeği aratmayacak bir tatbikat gerçekleştirdi. Senaryo uyarınca hayali olarak belirlenen Delgaria’da 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiği varsayıldı. Depremin ardından Delgaria hükümetinden yapılan uluslararası yardım çağrısı üzerine AKUT, bölgedeki arama-kurtarma faaliyetlerine destek vermek üzere operasyon kararı aldı. Standartlar gereği yaklaşık 8 saat süren hazırlık süreci ardından karayolu ile deprem bölgesine hareket etti.

AKUT Bodrum ekibi de, 17-18 Şubat’ta Kocaeli’de düzenlenen tatbikata katıldı. Tatbikatta İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara, Eskişehir, İzmir, Kuşadası, ve Bodrum olmak üzere toplam 8 ekipten 94 gönüllü, arama köpekleri Ruby ve Alfie ile birlikte toplam 96 kişilik bir ekip yer aldı.

Ana kamp kurulumu ardından ekipler kendilerine ayrılmış enkaz alanında iki gün sürecek tatbikat boyunca aralıksız olarak çalıştı. Kazazedelerin yer tespiti ve kentsel arama-kurtarma (enkaz) çalışmalarının da gerçekleştirileceği tatbikatta, enkaz altındaki kazazedeler kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Belirlenen koordinatlara ve bölgelere ulaşılması, ulaşılan hedeflerdeki  operasyon türünün belirlenmesi, köpekli arama, yüksek açı kurtarma, daralandaki kazazedeye yatay, alttan ve üstten dikey olarak ulaşma, ilk yardım müdahalesi, kazazedenin çıkarılması ve operasyonun raporlanması gibi konularda birebir uluslararası standartlarda gerçekleştirildi.

AKUT Bodrum ekibi de, ekip lideri Sadettin USLU’nun yönetiminde 8 gönüllüsü ile bu tatbikata katılmış, imkan ve kabiliyetlerini değerlendirerek  başarıyla tamamlamıştır. Konu ile ilgili bilgi veren USLU “Ana afeti deprem olan ülkemiz başta olmak üzere, tüm dünyadaki afetler için hazırlıklı olmak AKUT’un öncelik verdiği konuların başında gelmektedir. Bu çerçevede bir çok çalışma yapıyoruz. Bunlardan birisi de son gittiğimiz tatbikattır. Bu tatbikatlar sayesinde,  gelişen teknolojiyi, geliştirilen yöntemleri öğrenmek ve bildiklerimizi güvenli, aynı zamanda en hızlı bir şekilde yapabilmemize olanak veriyor. Enkaz altında kalan birisi için her saniyenin saat olduğu bir zamanda, bizim yapmamız gereken o kişiyi en hızlı ve güvenli bir şekilde kurtarmaktır. Bunu sağlamanın yolu da eğitimler, tatbikatlar, araç ve gereçlerdir. Bizim bunları afet öncesinde en iyi şekilde ulaşmamız gerekiyor. Bildiğiniz gibi bizim aracımız ve yeterli malzememiz olmadığı için bu tür ortak eğitimlere ve tatbikatlara katılamıyorduk. Sayın Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon bu tatbikatımız için araç desteği sağladı ve bu tatbikata katılabildik. Kendilerine ve tüm emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bundan sonraki tüm eğitim ve tatbikatlara arkadaşlarımın katılabilmeleri için gereken neyse yapmaya çalışacağız.’’ dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu