GündemKültür SanatManşet

MOUSELEUM’U YAŞATAN MAKET

pageAntik Dünyanın 7 harikasından biri olan Mausoleion’un 1/20 oranında tasarlanan ve tamamı mermerden oluşan maket görenleri büyülüyor.

Bodrum Bodrium Otel’in lobisinde bulunan Mausoleion maketi otele gelen herkesin dikkatini çekiyor. Geçtiğimiz yıl yenilenen yüzüyle hizmet vermeye başlayan Bodruim Otel tarafından otelin lobisinde sunulan Mausoleion maketi gerçeğiyle birebir aynı özelliklerde. Antik dünyanın 7 harikasından biri olan Mausoleion; Persler tarafından Karia bölgesine Satrap olarak atanan Hekatomnoslar Sülalesinden olan Maussollos tarafından, kendi adına daha hayatta iken yapımına başlanmış ve ölünce karısı ve aynı zamanda kız kardeşi olan Artemisia tarafından yapımına devam edilmiştir.  1500 yıl ayakta kalmış; 8 Ağustos 1304 depremi ile yıkılmıştır..

Diğer adıyla Mausoleum (Mazole), Bodrum’un önemli tarihi yerlerinden birisi olarak ziyaretçilerini ağırlarken, Bodrum Mausoleion Açık Hava Müzesi, Karya Kralı Mausolos’un mezarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Büyük Anadolu depremiyle neredeyse tamamen yıkılan 42 metre yüksekliğindeki bu anıt mezarın yerinde bugün küçük bir müze bulunurken, Mausoleion’a ait taşların pek çoğu Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanıldı. Rölyefli parçalar ise 19. yüzyılda İngilizler tarafından British Museum’a götürülmüştür.

Bir zamanlar Dünyanın 7 harikasından birinin 1/20 oranında bire bir aynı görüntüde küçültülerek, mimarlar Ata Yılbaş ve Kemal Adan tarafından tasarlanan Mausoleion maketi özellikle yabancı misafirlerin dikkatini çekmekte.

Myndos Kapısı’nın hemen yanı başında bulunan Bodrium Otel’in lobisinde bulunan maketi zaman zaman öğrenciler ve çeşitli meraklıları da ziyaret ediyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu