ÇevreGündemManşet

KURAK KIŞ SUSUZ YAZA NEDEN OLACAK…

MUĞLA’DA KURAKLIK SİNYALİ KIŞ MEVSİMİNDE YAĞIŞLARIN AZ OLMASI VE SICAKLIKLARIN MEVSİM NORMALLERİNDEN YÜKSEK SEYRETMESİ NEDENİYLE YERALTI VE YERÜSTÜ SU KAYNAKLARI CİDDİ ORANDA AZALDIĞI BARAJLARDAKİ SU MİKTARININ SON 5 YILIN EN DÜŞÜGeyik Barajı’nın doluluk seviyesi, son 5 yılın en düşük rakamına ulaştı. Uzmanlar kış mevsiminde, yağışların yetersiz kalması durumunda susuz bir yazın bizleri beklediğini öngördü.

Türkiye’nin en fazla yağış alan illerinden olan Muğla’da beklenen yağışların düşmemesi, yer altı ve yerüstü su kaynaklarında aşırı düşüşe neden oluyor. Milas’ta ise kış aylarına girdiğimiz birkaç aylık sürede pek çok kez aşırı yağış uyarıları yapılsa da yağmur getirmesi beklenen bulutlar, beklenen yağışı bırakmadı.
Uzmanlar, kış mevsiminde yeterli yağışların olmamasıyla birlikte susuz bir yazın kapıda olduğunu; vatandaşların suyu bilinçli bir şekilde kullanması ve boşa akıtmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Yağış miktarındaki azalma barajlardaki doluluk oranlarını da kritik seviyelere düşürdü. Geçtiğimiz ekim ayında; Milas ve Bodrum Yarımadası’nı besleyen Geyik Barajı’nda yüzde 15, Mumcular Barajı’ndaki doluluk yüzde 4 olarak açıklanmıştı. Bu oran 18 Aralık itibariyle Mumcular Barajı için yüzde 6,37, Geyik Barajı için yüzde 15,30 oldu.

Kış mevsiminde yağışların az olması ve sıcaklıkların mevsim normallerinden yüksek seyretmesine bağlı olarak, yeraltı ve yerüstü su kaynakları ciddi oranda azalırken barajlardaki su miktarı, kritik seviyelere düştü ve son 5 yılın en düşük seviyelerine geriledi.
Kış mevsiminde düşen yağış miktarının önceki yıllara göre az olması nedeniyle Mumcular ve Geyik barajları 2012 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. 2016 yılının Haziran ayında yüzde 41 doluluk oranına sahip olan Mumcular Barajında bu oran 2017 yılının aynı ayında yüzde 27’ye gerilerken, yüzde 56 dolu olan Geyik Barajında ise yüzde 44 olarak ölçüldü. Bunun yanı sıra yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında da ciddi azalma olduğu tespit edildi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu