EkonomiGündemManşetTurizm

YUNAN ADALARINA YASAK!

Feribot-YunanYunan adalarına sefer yapan Türk bayraklı ticari yatların ve düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin liman çıkışları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yasaklandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türk bayraklı ticari yatların 25 Eylül 2017, düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin ise 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren, Yunanistan karasularına sefer yapmasının yasaklarken, liman çıkışlarına izin verilmeyeceği belirtildi.

Yaşanan bu gelişme üzerine Kos Adasına sefer yapan tekne ve yolcu feribotları sahipleri krizin bir an önce aşılması gerektiğini söylediler.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz şunları söyledi:

“Hükümetimizin aldığı bu karardaki en büyük etken, ülkemizin muO kriterlerine göre içinde bulunduğu Beyaz Bayrak statüsünden gri bayrak statüsüne düşecek pozisyona gelmesinden dolayı alınmıştır. Burada Liman Başkanının da ifade ettiği, yıllık kutuda 12 adet teknenin tutuluyor olması sizi bir bayrak aşağıya düşürüyor yani beyaz bayraktan gri bayrağı bununda en aşağısı siyah bayraktır. Biz bir zamanlar siyah bıraktık, siyah bayrak tanıdık uzun uğraşlar ve çalışmalar sonucunda gri sonrada beyaz bayrağı geçmiştik. Bu ne demektir yani dünya deniz ticareti kriterlerinde bu bayraklar bir statüdür. Yani beyaz bayrağa sahip bir ülkenin gemileri Dünya Ticaret piyasasında daha revaçta daha geçerli daha iş bulabilir daha düzgün kabul ediliyorlar.

Şu ana kadar 11 teknemiz tutulmuş bunun 5 tanesi Yunan adalarında gerçekleşmiş. Eğer bir tekne daha bir gemimiz daha tutuklanırsa bizim gri bayrağa düşme tehlikemiz ortaya çıktığını ifade ediyorlar bundan dolayı bir önlem alınmaya çalışılıyor. Burada tabii bu tutulmalarının gerekçesini iyi irdelememiz lazım, burada bize ait bir takım sorumlulukları veya kusurlar var mıdır? Yoksa bu tamamen Yunanlıların keyfi bir uygulaması mıdır? Tutuklanan tekneleri incelediğimizde ve özellikle bunların büyük oranda Yunan adalarında ve Yunan sularında olduğunu görünce de tutuklama sebepleri ne de baktığımızda biraz keyfi uygulamaların yapıldığı izlenimi ediliyor. Halbuki aynı denize ortak iki devletiz aynı denizde ticaretimizi yapıyoruz karşılıklı ticaret yapıyoruz karşılıklı anlayış içerisinde ortada bir sorun varsa bunları çözülmesi lazım.”

Feribot İşletmecisi Asım Başaran, alınan karadan dolayı büyük mağduriyetler doğabileceğini belirterek şunları söyledi:

“Öğrendiğimiz kadarıyla iki ülke arasında yaşanan krizin, orada tutuklanan Türk teknelerinin sayısının artması dolayısıyla Türk gemilerinin uluslararası alanda itibarının zedelenmesine karşılık Denizcilik ve Haberleşme Ulaştırma Bakanlığı’nın önlem adı altında aldığı bir karar olarak görüyoruz. Fakat biz bu anlamda bu kararın bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Çünkü bu kararın içerisinde sonuçları itibariyle, Ayvalık’tan Kaş’a kadar her Yunan Adası karşısında olan ilçelerimizde sefer yapan Türk bayraklı, Türk vergi daireleri ne kayıtlı bir sürü firma var Ve bir sürü firmanın çalışanları var. Bunların kiraları var, maaşları var, sigortaları var, aylık giderleri var ve gemilerinin işletme maliyetleri var. Bu kararın, bu İşletmeleri durdurma kararının bu işletmelere yapacağı bu yansıtacağı bu sonuçlar ciddi bir vehameti kapsıyor. Doğal olarak umarım Devletimiz bu kararı alırken bu işletmelerin maruz kalacakları durumlarda tedbir olarak bir takım vatandaşını koruyacak önlemleri almayı düşünüyordur.”

Öte yandan, bir gün önce kiraladığı ticari tekne ile Kos Adasına gidişine izin verilmeyen turist Liman Başkanlığı önünde tepkisini gösterdi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu