EkonomiGündemKültür SanatManşet

DÜNYANIN EN DEĞERLİ TAŞINI TESPİHE DİZDİ

ismail ergün-zultanit tespih-2Dünyada sadece Milas’taki Sodra Dağı’nda çıkarılan, zultanit olarak da bilinen diaspor madenini takılardan sonra tespihlerde de kullanılmaya başlandı.

Türkiye’nin Milli taşından yapılan tespihlerin tanesi 10 bin Doları buluyor.

Elmastan kat kat daha değerli bir taş olan Zultanit modern kesim teknikleri kullanılarak kesildikten sonra özenle işlenerek tezgahları süsülüyor. Işığa ve atmosfere göre farklı renklere bürünen bu kıymetli madenimiz ilk defa tespihe dizildi.

Amerika’da kutsal taş olarak kullanıldığını bilinen Diaspor Madeni için geçtiğimiz yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu ile yapılan protokol sonrası okulda atölye açıldı. Yıllardır yurtdışına kaçırılan bu değerli maden son dönemde girişimciler sayesinde ülkemizde daha iyi tanıtılarak milli kaynaklarla dünyaya satılmaya başlandı.

Yalıkavak Mahallesindeki girişimci Tespih Ustası İsmail Ergün’de zultanit taşını daha iyi tanıtılması için çaba gösterenlerden.

İsmail Ergün yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Namı değer zultanit maden adı diaspor halk arasında zultanit isimli bir madenimiz. Türkiye’nin milli bir taşıdır zultanit. Dünyada tek bir madenden çıkar Milas, Selimiye’de Muğla’da başka bir yerden çıkmaz. Elmas ile eşdeğer hatta elmastan 9 kat daha değerli güzel bir taştır zultanit. Dünyada dört renge 5 renge 6 renge giren bir Elmas vardır bir de zultanit taşı vardır. Işığı göre atmosfere göre renk değiştirir gündüz akşam güneş olmak üzere farklı atmosferde renk değiştirir. Çok kıymetli bir taştır çok zor zor zahmetlerle çıkan bir taştır. Türkiye kültürüne de yakışan bir taştır yani Türkiye mirası değerleri içinde olması gereken bir taştır bu konuda eksik olduğumuzu düşünüyorum tanıtımı açısından. Avrupa’da çok iyi bilinen bir taştır özellikle Amerika’da.”

Tanesi 10 bin dolardan alıcı bulan tespih ile ilgi Ergün şöyle konuştu:

“Ben de ilk defa Türkiye’de diyasporla ilgili tespih yaptım. Zultanitin tespihi yok Dünyada ilk defa biz kendi atölyemizde kendi çabalarımızla bu tespihin imalatını yaptık ve gururla da sunuyoruz. Bunu çok da güzel bir taş muhteşem bir görselliği var güzel çok güzel bir enerjisi var. Çok da kıymetli bana göre bir kere Türk taşı olması bizim için çok kıymetli manevi değeri daha yüksek bizim için.”

Bu kıymetli madenin ülkemizde çıktığını duyanlar ise şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu