GündemHayatKültür SanatManşet

FARKINDALIK YARATAN SERGİ DÜNYAYA AÇILIYOR

İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma VakfıKısa adı İZEV olan İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nın yürüttüğü bir sosyal sorumluluk projesi olan “Sanat ve Biz” sergisi Bodrum’da açıldı.

Dünyaca ünlü tablolara down  sendromlu gençlerin yüzlerinin yerleştirildiği sergi dünyaya açılacak.

Down sendromlu gençlerin,  iyi bir eğitim,  doğru sosyalleşme desteği ve yaklaşımla neleri başarabileceğini göstermek için şimdiye kadar,  alışılagelmiş farkındalık çalışmalarına yeni bir boyut kazandıran projeye emin adımlarla ilerliyor.

Ocak ayından buyana Türkiye’nin farklı şehirlerinde sergilenen ve Down sendromlu gençlerin dünyaca ünlü 12 tabloya yüzlerinin yerleştirildiği resim serginin 18.si Bodrum merkezinde açıldı.

Dünyaca ünlü, nesillere mal olmuş ressamların sanat eserlerinde down  sendromlu gençlerin yüzlerinin son derece başarılı bir şekilde yerleştirilmesi ile uluslararası bir görsel dile sahip 12 eserden oluşan bu sergi önümüzdeki aylarda yurt dışına açılıyor. Bu sayede ilk defa bir sosyal sorumluluk projesi Türkiye’den dünyaya ulaşmış olacak.

Bodrum’da 14 Haziran’a kadar açık kalacak olan bu anlamlı serginin 10 milyon kişiye ulaşması hedefleniyor.

Milta Marina Palmiye Caddesinde açılan sergide konuşan İZEV Genel KoordinatörüMerve Kılıç şunları söyledi:

“Her tablonun yüzünü bir Down sendromlu gencimizin yüzüyle değiştirdik. Burada vermek istediğimiz mesaj, hayatın her alanında olduğu gibi sanatta da biz varız. Yani iddiamız şu ki; Leonardo da Vinci bugün yaşasaydı belki de biz Mona Liza tablosunda Mona Liza’nın yüzü yerine down sendromlu bir kadının yüzünü kullanabilirdi. Biz farklı insanları farklılıkları çok fazla benimseyen bir toplum değiliz, bu gençlerinde farklı olduklarını söylüyoruz.

Ocak ayından beri alanda, devam serileri devam stratejileri olan, minimum 10 milyon insana 1-5 yıl içerisinde ulaşmayı hedeflediğimiz bir proje. Projenin çeşitli öne çıkan yanları var, farklı konularda dünyada ilkleri temsil ediyor. Öncelikle hedefimiz aslında, projeyi yürüten, projenin ana unsuru olarak da down sendromlu gençlerin bulunması. Bu benzer projelerden ayırt edici bir yön. Aynı zamanda yurt dışına gidecek ilk sosyal sorumluluk projesi olması. Biz bunu da önemsiyoruz. Yurt dışından talepler var.”

Dünyaya açılacak olan bu ilk farkındalık projesinin ilk durağı Helsinki olacak.

Proje Koordinatörü Hakan Kural ise şöyle konuştu:

“Eylül yada Ekim ayında proje, Helsinki, Dubai, Londra, İtalya gibi yurt dışına gidecek proje. Şuanda zaten onun alt yapısı çalışılıyor. Kendi alanında bence bir ilk daha önce yapılmış bir örneği yok ve ülkemizden dünyaya açılacak ilk farkındalık projesi diye düşünüyorum bu çizgideki.”

Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa, Johannes Vermeer’in İnci Küpeli Kız tabloları başta olmak üzere, Caravaggio, Van Eyck ve Rafaello Sanzio’nun ünlü tablolarına down sendromlu gençlerin yüzlerinin yerleştirildiği özel sergiyi gezenler hayran kaldılar.

Projenin ikinci teması ise “Hayvanlar ve Biz” olacak.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu