GündemManşetTurizm

OTELCİLERDEN YARGI BAŞVURUSU

IMG_4873Milyonlarca kullanıcısı bulunan rezervasyon portalı booking.com, Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulmasına tepkiler sürerken Bodrumlu otelciler ara tedbir kararının kaldırılması için mahkemeye başvurdu.

Geçtiğimiz gün Bodrum Ticaret Odası toplantı salonunda, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası, BOYD ve BODER ortaklığında düzenlenen toplantıda Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerinin tedbiren durdurulması kararı ile ilgili nasıl bir yol izleneceği istişare edilmişti. Toplantıda durdurma kararının kaldırılması için mahkemeye başvurulması ve tesislerin doğrudan zararının temini için TURSAB’a noter aracılığı ile ihtarname çekebileceği kararları alınmıştı.

Sabah saatlerinde Bodrum Belediye Meydanı’nda buluşan otelciler, mahkemenin aldığı ara tedbir kararının kaldırılması ile ilgili her türlü dava açılmasında BODER’i yetkili kılan dilekçeler verdi. Yaklaşık 140 turistik işletmenin dilekçesi daha sonra Bodrum Ticaret Mahkemesi’ne sunuldu.

Bodrum Belediye Meydanı’nda basın mensuplarına bir açıklama yapan BODER Başkanı TÜROFED Yönetim kurulu üyesi Halil Özyurt, otelcilerin zarar görmemesi için booking.com’un Türkiye hizmetini durdurma kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı almak için Bodrum Ticaret Mahkemesine başvurduklarını dile getirerek şunları söyledi:

“TURSAB’ın öne sürdüğü haksız rekabet ten dolayı zarar gördükleri ve booking.com’un vergi vermediğine dair bir şeyler söyleyeceğim. Booking.com bir aracı kurumdur, internet sayfasıdır, bir acenta değildir. Onlara biz bir komisyon ödüyoruz, bu komisyonun stopajını vergi dairelerine yatırıyoruz. Buradan elde ettiğimiz gelirin katma değer vergisini, gelir vergisini de devlete ödüyoruz. Bu kanunda mutlaka değişiklik yapılması lazım, çifte vergilendirme olur çünkü. Otelcilerimiz de zarar etmeye devam eder. Buraya turist internet portalları aracılığıyla gelmezse sıkıntı olur. THY’nin bir çok yerden uçuşu yok, internet kanalıyla da turist alamazsak sorun daha büyük olur”

BOYD Başkanı Serdar Karcılıoğlu da küçük otellerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Ben buradan devletimizin yetkililerine, başta Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Lütfen bu konuya dur desinler, aksi takdirde Türkiye’deki oteller çürümeye terk edilecek. Bizim bu otelcilerimizin, bu tesislerimizin böyle bir olaya dayanma imkanları yok. Bunlar hep küçük sermayelerle aile ortamlarında kurulmuş otellerdir. Bu birikimlerimizi yok etmek üzereyiz. Onun için bu işe birilerinin dur demesi gerekiyor. Aksi takdirde çok sıkıntılı günler yaşayacağımızı düşünüyorum.”

BODER Genel Sekreteri Orhan Kavala da bir sonraki duruşmanın görüleceği 14 Haziran tarihinin turizmciler için çok geç olacağını vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:

“Şu günlerde turizm sezonuna giriyoruz, hatta bazı otellerimiz açılmaya başladı. Dolayısıyla mahkeme tarihi olan 14 Haziranı beklersek o kayıplar daha da artacak. Bunun için yetkililerden bizim yapacağımız müracaatları değerlendirmelerini istiyoruz. Doğabilecek zarar ziyanların karşılığı kim tarafından tazmin edilecek, bu yükün altına nasıl girecekler onu da bilemiyorum. Onun için herkesin bu konuda dikkatli olmasında yarar görüyorum.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu