GündemManşetTurizm

TÜRSAB İHANETLE SUÇLANDI

IMG_0703Bodrum’daki turizmciler, booking.com’un durdurulması karşısında isyan etti.

Toplantı yapan turizmciler Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ‘nin turizme ihanet ettiğini açıkladı. Bodrum TÜRSAB şubesi 2’inci başkanında katıldığı toplantıda gergin anlar yaşandı.

Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD), Bodrum Otelciler Derneği “BODER” tarafından, Hollanda’da yerleşik booking.com adlı turizm rezervasyon partalının Türkiye satışlarının mahkeme kararı ile durdurulmasına büyük tepki gösterdi.

Bodrum Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya yaklaşık 2 yüz otel işletmesi olan turizmci katıldı. Turizmciler ilk aşamada mahkemenin booking.com un Türkiye hizmetini durdurma kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı almak için Bodrum ticaret mahkemesine başvuruda bulunacaklarını açıkladı. Turizmciler ikinci olarak ise 14 Haziran da İstanbul da görülecek olan booking.com duruşmasına katılarak davaya müdahil olmayı talep edeceklerini belirttiler. Ayrıca TÜRSAB’a noterden ihtar çekilerek yaşanacak kayıplardan sorumlu tutulacağı ihtar edilecek.

TÜRSAB Bodrum Bölgesel yürütme Kurulu Başkanı Şenel Tuncer toplantıya katılarak TÜRSAB’ın açtığı davanın doğru olduğunu savunması turistik tesis sahipleri tarafından büyük tepki çekti. Kısa bir konuşma yapmaya çalışan Tuncer konuşmasını tamamlayamadan toplantı terk etti. Turizmciler ise alkışlarla Tuncer’i protesto etti.

booking.com’un Türkiye ve Dünyada 1milyon 290 bin yüz doksan bin tesis için online rezervasyon hizmeti verdiği ve geçtiğimiz ocak ayı verilerine göre Türkiye de sadece aylık bazda 1 milyon 800 bin kişi tarafından kullanıldığı söyleyen Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği “BOYD” başkanı Serdar Karcılıoğlu,  “Büyüğünden küçüğüne tüm turistik işletmelerin internet üzerinden rezervasyon yaptırarak turizm hizmet satışı yapılmasının durdurulmasının Türk turizmine çok büyük darbe vuracak” İfadelerini kulandı.

Karcılıoğlu İnternet üzerinden satışların turizm satışlarının durdurulmasının Turizm ve konaklama sektörünün yanı sıra, turizmden pay alan 39 sektörü olumsuz etkileyeceği  söyleyerek “Şu anda turizmciler büyük çıkmaz içerisinde hayatta ve ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Yoğun bakıma alınmış olan biz otelcilerimizin biriler tarafından yoğum bakımda olan otelcilerimizin fişini çekmek istedi. Mahkeme bir ara kararla booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı” dedi.

TÜRSAB’ın şu durumda geri çekilmesi gerektiğini ifade eden Karlıcıoğlu, “ Mahkeme böyle bir karar aldıysa bu acenteler birliğinin başındaki Başkanı olmak üzere tüm yönetimi böyle bir dava açmıştık ama 10 binin üzerinde bulunan tüm otelciler perişan eder ve biz bunu konuşur anlaşırız demelerini beklerlerken bunlar bir adım daha ileri gittiler. Buna benzer internet siteleri içinde mahkemeye başvuracaklarını açıkladılar” şeklinde konuştu.

 

Dış turizmin bittiğine de değinen Karcılıoğlu “dış turizm en azından 5 yılda toparlar kendini. Bunun için küçük otellerimiz bu şekilde internet ortamından rezervasyonlarla hayatta ve ayakta kalma mücadelesi veriyor. Siz bunların elinden bunu alarak boğazlarını sıkmış oldunuz. Bunu yapanlar ise kanun ile kurulmuş olan ismi turizmci olarak adlandırılan seyahat acenteleri. TÜRSAB’ın bu yaptığı olayı kesinlikle ihanet olarak değerlendiriyorum bu turizme yapılmış bir ihanettir. Bunlar hem kendi ayaklarına sıktılar hem de ülke turizminin ayaklarına sıkmış oldular” dedi.

Karcılıoğlu’unu konuşmasının ardından, Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Halil Özyurt ise hukuksal mücadelelerini vereceğini açıkladı.

Bodrum Esnaf Odası Başkanı Erdoğan Başeğmez ise bu durumdan tüm esnafın zarar göreceğini anlattı.

Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon’da Otelcilerin verdiği bu bu mücadelede yanlarında olduğunu belirtti.

Toplantıya katılan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise Bodrum Belediye Başkanı olarak sonuna kadar destek olduğunu söyleyerek  “yasaklarla bir yere varmak mümkün değildir. Ben sizin yanınızda olacağım. Turizm de sosyal medya üzerinden olabiliyor. Tur operatörleri kendini yenilemesi lazım. Hiç kimsenin seyahat özgürlüğünü yasaklayamazsınız. İnsanlar birilerine komisyon vermek zorunda değildir. Kimsenin ekmeği ile oynanmaz. Herkes ekmeğinin peşinde.  Bu gün 20 odalı tesiste 200 odalı tesiste benim tesisimdir. Ben Bodrum Belediye Başkanı olarak sizinle beraber mücadele etmekten keyif alırım.” dedi

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği, Bodrum Otelciler Derneği, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar odası, Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Belediyesi bu konu bu konudan dolayı birleştiklerini açıkladılar.

 

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu