EkonomiGündemManşet

TÜRK MÜHENDİSLERİNDEN ÖNEMLİ BAŞARI

Bodrum’da faaliyet gösteren Ada Yat isimli firma tarafından üretilen 50 metre uzunluğundaki yelkenli yat bir takım özellikleriyle dünyada ilkleri barındırıyor. Mayıs ayında denize inecek yat şimdiden satılırken ikincisinin yapımı da başlandı. Üçüncüsü için ise görüşmeler devam ediyor.

İçmeler Tavşanburnu Mevkiindeki faaliyet gösteren tersanede üretilen 50 metre uzunluğundaki yelkenli yat, kıç tarafındaki 36 metrekarelik açılabilir platformu ile sınıfında bir ilk oluyor.

Yapımına 2016 yılında başlanan 50 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde, 63 metre uzunluğunda yelken direğine sahip “Alla About U” adı verilen lüks yat, 6 kabin, 12 yatak, 5 mürettebat kabini, 800 beygirlik iki motora sahip.

Gemi İnşaatı Mühendisi ve Firma Genel Müdürü Onur Tekin çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Tamamen Türk Mühendislerinin başarıları ile ortaya çıkmış bir projedir. Bütün sistem çözümleri kendimiz tarafından yapılmıştır, mühendislikleri hesaplanmıştır ve üretimde yine tamamen Türk çalışanlar tarafından inşa edilmiştir.
Arkada göreceğimiz bir platformumuz var, bu 36 metrekare alana sahiptir. 50 metre bir tekneye dünya üzerinde baktığımızda bu boyutta bir platform bulamayız maalesef ve biz Türk mühendisler olarak bunu gerçekleştirmiş durumdayız. Çok ciddi bir güneşlenme ve keyif alanına sahiptir teknemiz.
Müşterisi hazır vaziyette aynı şekilde ikinci teknemizde müşterisi vardır. Bu tekne hatta aynı zamanda charter teknesi olarak da kullanılacaktır. Tekne denize inmeden Haziran ayındaki kiralama süreleri dolmuş durumda şuanda.”

Türk işçilerinin elinden çıkan bu lüks yat 15,5 Milyon Euro’ya yabancı bir yatırımcı tarafından satın alındı.

Firma Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Semiz, sektörün dünyadaki yeri hakkında şunları söyledi:

“Dünya geneline bakıldığı zaman Türkiye, ilk dördün arasında yer alıyor bu sektörde ve son yıllarda özellikle son 15-20 senelik süreç içerisinde önemli işlere imza atmış bir ülkeyiz. Bunu tabi Türk mühendislerinin ve işçilerinin edindiği deneyimler, tecrübeler ve yaratıcılıklarının büyük etkisi var. Bugüne kadar sürekli gelişmekte olan bir iş kolu ve daha da ileri gideceğini umduğum bir iş kolu. Özellikle de yarattığı yüksek katma değer açısından Türkiye için önemli ihracat kalemlerinden biri olduğunu düşünüyorum.
Oldukça, şuanda diğer hangarımızda hemen hemen bunun eşi ikinci biri elli metre daha yapmaktayız. Buradaki işçilik kalitesi ve mühendislik çözümleri ile ilgili oluşturduğumuz güven bize ikinci projeyi de beraberinde getirdi ve yanı sırada bir üçüncü projeyi de şuanda masada tutuyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor. Muhtemelen de bu denize iner inmez bu teknemiz diğer projemize de başlayacağız.
Sektörle ilgili tabi en büyük beklentimiz şu; daha iyi elemanları çalıştırabilmek adına bu konu ile ilgili özellikle gemi mühendisliği, meslek okulları ve benzer kuruluşlardaki eğitim kalitesinin daha yukarı çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü dünyada şuanda bir genel geçer bir oluşum var. Yaklaşık her 11 günde bir teknoloji ikiye katlıyor, bu kadar hızlı gelişen bir teknolojik devrime ayak uydurabilmek adına bizlerinde daha donanımlı elemanlara ihtiyacı var ve burada hepimize, devlet başta olmak üzere hepimize büyük görevler düşüyor.”

Ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan sektörde bayan mühendislerde yer alıyor. Bu mühendislerden biri olan Gemi inşaatı ve makine mühendisiv Buse Özkes, “2016 yılından beri bu projede çalışılıyor, 3 ay sonra denize indireceğiz. Tabi ki denizde görmek, suda gittiğini görmek ve sorunsuz gittiğini görmek bizler için çok mutluluk verici bir şey olacak.” dedi.

Firmanın müşterileri, teknenin yapım aşamasını an be an internet üzerinden canlı yayınla takip edebiliyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu