ÇevreGündemManşet

SAYNUR GELENDOST MEZARI BAŞINDA ANILDI…

Bodrum-Saynur Gelendost2 Mart 2003 günü akciğer iltihabı teşhisi ile tedavi gördüğü hastanede kalp krizi geçirerek 74 yaşında yaşamını yitiren Saynur Gelendost, namı diğer mavi kadın Bodrum Türbe mezarlığındaki mezarı başında anıldı. Anmaya pek az kişinin katılması dikkati çekti.

Çevre hareketlerinin öncülerinden sayılan “Çevreci Anne” ve “Mavi Kadın” olarak adlandırılan Saynur Gelendost’un 12. Ölüm yıldönümünde Bodrum Türbe mezarlığında bulunan mezarı başında ve Gündoğan Sınırsızlık meydanında onunla birlikte çevre mücadelesi veren dostları ve çevreye duyarlı yurttaşların katılımı ile anıldı.

Özellikle Yatağan Termik Santrali bacalarına filtre takılması için yaptığı ölüm oruçları ile gündeme gelen Gelendost, yaptığı ölüm orucu sırasında günlerce aç kalmış ve vücut direncini kaybetmesi sonucu böreklerinden ve akciğerlerinden rahatsızlanmıştı. Gelendost yaşamı sırasında çevre eylemlerinin yanı sıra Türk Yunan dostluğunun gelişmesi amacıyla çok sayıda uluslararası etkinlik düzenlemişti.

İlk anma töreninin yapıldığı mezarı başında sadece 7 kişinin katılması ile ilgili olarak, Saynur Gelendost’un dostlarından, Gökova Sürekli Eylem Kurulu üyesi Reşat Uygun yeni kuşağın Saynur Gelendost’u tanımadığını bu nedenle çok az kişi ile bu etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi.

Halikarnas Balıkçısının merhabası ile anma törenine katılanlara ve gazetecilere “Merhaba!” diyerek kısa bir açıklama yapan Reşat Uygun şöyle konuştu; “Saynur’un her ölüm yıldönümünde mezarı başında anıp, yaptıklarını gelecek kuşaklara taşımak ve O’nu unutturmamak için yaptığımız bir etkinlik haline geldi. Bizler Saynur’un sağlığında etkinliklerimizi daha görkemli, daha sahici, daha önü açık, daha uzun süreli, daha çekici kampanyalar halinde yapardık. Ama yıllar geçtikçe hem Saynur’u tanıyanlar, hem de çevre mücadelesini bu gün yürütenler, çevre mücadelesinin ilk taşını oluşturan Saynur Gelendos’u hatırlamakta zorlanabilirler. Çünkü yeni bir nesil yetişiyor. Her yıl dönümünde biraz daha az olmamız buna bağlanabilir.”

Uygun herşeye karşın O’nun mücadelesini kararlı bir şekilde devam ettireceklerini ve gelecek kuşaklara da bu bilinci aktaracaklarını kaydetti. Bu gün yaşananların Saynur Gelendost’un mücadelesinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anladıklarını ifade eden Uygun, O’nun mücadelesini unutturulmayacaklarını sözlerine ekledi.

Gündoğan Sınırsızlık Meydanında gerçekleştirilen anma toplantısında ise Saynur Gelendost tarafından yaptırılan Gündoğan Sınırsızlık meydanının özel mülk olması nedeni ile otoparka dönüştürülmesinin vefasızlık olduğu ifade edildi.

Gelendost’un mücadele arkadaşı Reşat Uygun burada yaptığı konuşmada  “Saynur Gelendost ölümünden 5 yıl önce 1998 yılında Muğla Merkez’de ve Bodrum Gündoğan’da tüm güçlükleri yenerek iki adet sınırsızlık meydanı yaptırmıştı. Saynur Gelendost’un yaptırdığı bu alanlara Belediyelerin farklı isimler koymalarına rağmen, bu meydanlar Sınırsızlık Meydanı olarak dillerde dolaştı. Hatta resmi yazışmalara bile girdi. Halkın bu meydanları sahiplendi.” dedi.

Peynir çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek ise Saynur Gelendost’un Sınırsızlık Anıtı’nın da bulunduğu meydan yıllardır Gündoğan halkı tarafından kullanılan bir alan olduğuna dikkat çekerek Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’dan buranın meydan olarak kalması için söz aldıklarını söyledi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu