GündemManşetSiyaset

GÜRÜN PARTİ BİNASINDA KONUŞTU

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman GürünMuğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban Bodrum’da bazı STK’ları ve meslek odaları ziyaretlerinin ardından, CHP İlçe Başkanlığını ziyaret ederek gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, Bodrum’da bazı STK’ları ve meslek odaları ziyaretlerinin ardından CHP İlçe Başkanlığında partililer ve gazeteciler ile bir araya geldiler.
CHP İlçe Başkanı Recai Seymen, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon Salı günü muhtarlar ile bir araya gelerek yaptıkları çalışmalar ile ilgili bir toplantı gerçekleştirildiğini hatırlatarak, bu günde bazı STK ve meslek odaları ziyaretlerinin ardından Bodrum Kaymakamlığını da ziyaret edeceklerini söyledi. Recai Seymen şunları söyledi; “Şu anda dışarıda maalesef zaman zaman iki belediyemiz arasında bir sıkıntı varmış gibi gösteriliyor. Hayır! Herhangi bir sıkıntımız yok arkadaşlar. Bu ben ilçe başkanı olarak söylüyorum. Ufak tefek, yasadan kaynaklı bir şeyler olabilir ama bunlar her zaman çözülecek şeylerdir.”
HÜKÜMETİ İSTİFAYA DAVET EDİYORUM…
Daha sonra söz alan CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban ise konuşmasının başında Ankara’da meydana gelen patlamayı ve terör olaylarını kınadı. Mürsel Alban şöyle konuştu; “Ülkemizde o kadar çok katliam oldu, ama hiçbir yetkili istifa etmedi. Bunları sayarsak; önce Uludere’de başladı, Reyhanlı’da devam etti. Suruç’ta, Ankara’nın göbeğinde tren garında ve en son olarak dün yine Ankara’nın göbeğinde yaşandı. Bu gün Diyarbakır’da da 9 şehidimiz var. Bunlara dur diyen yok. Ama yetkililerimizden de tık yok. Ben hükümeti istifaya davet ediyorum.”
Başkan Mürsel Alban TÜİK’in güvenli iller sıralamasında Muğla’nın en son sırada olmasının açıklanmasını da turizme darbe vurduğunu da ifade ederek hükümetin bir an evvel gereğini yaparak istifa etmesini n gerektiğini sözlerine ekledi.
Daha sonra gazetecilerin sorularına geçildi. Bir gazetecinin “Aynı partiden olmasına karşın, ilçe belediye başkanlarımız zaman zaman yetkisizlikten ve yasadan yakınıyor. Sizi zor duruma sokuyor mu bu şikayetler? Ne hissediyorsunuz? Şeklindeki soruya önce esprili bir şekilde şu yanıtı verdi; “Devamlı kavga ediyoruz. Sokakta bile yürüyemedik kavga etmekten, o nedenle aramıza ilçe başkanımızı ve il başkanımız aldık. Arkadaşlar, aile içinde de bazı konularda bu tür sorunlar yaşanır. Evde bazen bir işi istersiniz, ama o iş olmayabilir. Bu kavga anlamına gelmez. Her belediye başkanı çok daha fazla yetki ve çok daha fazla iş yapmayı ister. Çünkü o koltuğa oturmasının nedeni de budur. Ama birde kanunlar ve mevzuat var. Onların yorumu var. Yani biz sabahtan yine kavga ettik, ama hastanede tedavi olup şimdi sizin karşınıza geçtik.  Böyle bir şeyimiz yok. Farklılıklarımız olabilir. Bazı konularda farklı düşünebiliriz. Bizler karşılıklı oturup sorunlarımız çözecek kadar medeni ölçülere sahibiz. Bizim kavga etmeye, mızık çıkarmaya, birbirimizle çatışmaya hiçbir hakkımızın olmadığını düşünüyorum.”
Başkan Gürün, Başkan Kocadon’a dönerek “Hiçbir kavgamız yok değil mi? Allaha şükür hiçbir kavgamız da yok.” diyerek sözlerini tamamladı.
YETKİ DEVRİ DİYE BİR ŞEY YOK, HERKESİN GÖREVİ VE YERİ BELLİ….
Yine bir gazetecinin yetki devri ile ilgili sorusuna oldukça sert bir yanıt veren Başkan Gürün şunları söyledi; “Konu ile ilgili hiç doğru soru değil. Yetki devri falan filan yok. Herkesin yetkisi ve alanı belirlenmiş zaten. Herkes kendi alanı içinde görev yapacak. Senin kafanda nasıl oluyor bilmiyorum, ama şu anda bize kanunla verilen model, öyle yetki devri veya şöyle böyle bir şey yok. Herkesin yeri belli.”
HİZMET YARIŞI KAVGASI VAR, BAŞKA BİR SIKINTI YOK…
Daha sonra söz alan Başkan Kocadon ise “Bu Büyükşehir yasasını biz yapmadık. Hiç birimizde istemedik zaten.” Diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu gün, alınan bu kararlar farklı bölgelerde ülkemize ne kadar çok zarar veriyor. Bunun farkına vardılar ve Büyükşehir yasasında değişiklikler yapmak üzere gözden geçiriyorlar. İşte bu süreçte Muğla’yı da tekrar bir masaya yatırırlar. Burada önemli olan hızlı bir şekilde hizmet verebilmek. Bizim yaptığımız mücadele budur. Başta da söyledim bunun için bir süreç lazım. Ama biz sabırsız insanlarız. Düşünsenize 18 yıl belediye başkanlığı yapıyorsunuz, bunun 15 yılı kendi yetkiniz ve gücünüzün ne olduğunu bilerek yapmışsınız. Hadi şunu yapalım dediğinizde yaptınız. Şimdi dönüp baktığınızda artık Büyükşehir yasası var. Bunu sevsekte, sevmesekte kabullenmek zorundayız. Başkanımın da kendine göre bir yatırım programı yapması lazım. Bunun düzene girmesi bir süreç meselesi. Bu hizmet yarışı sırasında zaman zaman sıkıntılar yaşadık. Yine yaşayacağız. Çünkü bu pastadan en büyük payı ben almak istiyorum. Bodrum olarak nüfus bende diyorum, en büyük geliri ben sağlıyorum Muğla’ya diyorum. Marmaris’te, Fethiye’de aynısını söylüyor. Bu aile içinde bir hizmet yarışı kavgası. Bunun dışında bir kavgamız yok.”
MUĞLA’DA YEŞİL ALAN TALANI YOK…
Bir gazetecinin Sözcü’de çıkan bir haberi kaynak göstererek, Muğla’nın talan edildiğine ve yapılaşmaya açılmayan çok az bir alan kaldığına dair bir haber olduğu ve haberde İmar ve Şehircilik Bakanlığına göre bu planlamanın, Muğla Büyükşehir tarafından yapıldığı yönündeki ithamı nasıl değerlendirdiği soruldu.
Başkan Gürün bu soruyu oldukça detaylı bir şekilde yanıtlarken şu ifadeleri kullandı; “Bodrum özelinde ve Muğla genelinde plan bütünlüğü yoktu. Büyükşehir yayasının, neden Büyükşehir olmalı gerekçeli kararında diyor ki; Plan bütünlüğü ve disiplini açısından Büyükşehir olmalı diyor. Kelimeler çok güzel ve çok doğru. Fakat Muğla’da ve Türkiye’de plan yetkileri Büyükşehir ve Belediyeler dışında dağıtılmış. Şehircilik Bakanlığının istediği yerde, istediği emsalde imara açma, inşaat ve oturma ruhsatı verme, tesislere de turizm belgesi vererek belediyeleri tümü ile devre dışı bırakan kanuni yetkisi var. İki Turizm Bakanlığının yetkisi var. Üç Enerji ve Sanayi Bakanlığının yetkisi var. Maden yasasında da belediyeyi bay-pas yaparak istediği yerde ve istediği miktarda maden ruhsatı verebiliyor. Bunda da benim hukuken bir yetkim yok. Çünkü kanunen o yetki bakanlığa verilmiş.”
MUĞLA’DA YÜZDE 6 İMAR YETKİMİZ VAR…
Başkan Osman Gürün Büyükşehir olarak herhangi bir alanı imara açma yetkisinin olmadığını vurgulayarak açıklamasını şöyle sürdürdü; “Benim Büyükşehir olarak imara açma yetkim yok zaten. Böyle bir yetki yok. Herhangi bir imar olayı Büyükşehir meclisine gelir, mecliste imar komisyonuna gider ve orada tartışılır. Birde ilçelerimizden imar değişiklik talepleri gelir. Biz o talebi meclise sevk ederiz. Meclisten imar komisyonuna gider. İmar komisyonunda tartışıldıktan sonra, imar komisyonu raporuna göre meclis tekrar tartışır ve bunu kabul eder veya reddeder. Şimdiye kadar bakanlıktan gelerek imara açılmış bir yeşil alan yok. Bütün Muğla’da Büyükşehir ve İlçe Belediyelerimizin imarla ilgili yetki alanı yüzde 6-6 buçuk civarındadır.”
Başkan Gürün imar yetkisinin merkeze alınarak dağıtılmış yetkilerinin Muğla için çok büyük bir tehlike olduğunu da sözlerine ekledi.
Daha sonra basına kapalı olarak devam eden toplantıda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon partililerin sorularını yanıtlayarak, görüş alışverişinde bulunarak partililerin önerilerini dinlediler.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu