AsayişÇevreGündemManşet

Bodrum Belediyesi’nden OGM’ye Dava

Akbelen bir su mücadelesi değil

 

Bodrum Belediyesi, Akbelen Ormanı’nı YK Enerji’ye tahsis eden Orman Genel Müdürlüğü’ne dava açtı.

Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) Milas’taki iki termik santraline kömür sağlamak amacıyla genişletilmek istenen kömür madeninin İkizköy’deki Akbelen Ormanını yok etmemesi için İkizköylülerin mücadeleleri 500 gündür sürüyor.

İkizköylüler’in direnişine destek veren Bodrum Belediyesi, ülkenin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan ilçenin susuz kalmasına neden olacak bir sonuca yol açmasının ciddi kamusal zarar oluşturabileceği gerekçesiyle, Akbelen Ormanı’nı YK Enerji’ye tahsis eden Orman Genel Müdürlüğü’ne dava açtı.

Akbelen Ormanı’nda yapılması planlanan madencilik faaliyetinin Bodrum’un içme suyu kaynağı su kuyularını olumsuz etkileyeceğini aktaran ‘TKİ Geli-Akbelen Karacahisar ( Milas-Muğla) Linyit Sahaları ve Yakın Dolayındaki Hidrojeolojik Koşulların Mevcut Verilere Dayanılarak Linyit Madenciliği ve Bodrum İçme Suyu Kuyuları Açısından Değerlendirilmesi’ raporu ve 2013 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından Hacettepe Üniversitesine hazırlatılan rapor da dava dilekçesine eklendi.

Dava hakkında açıklama yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Akbelen mücadelesini yalnızca bir su mücadelesi değil aynı zamanda bir yaşam mücadelesi olarak gördüklerini belirtti. Bölgedeki termik santral ve kömür madenlerinin sadece su kuyularını değil; bütün ekosistemi, biyolojik çeşitliliği, yaban hayatını, köylülerin yaşam ve kültürünü, tarihini de tehdit ettiğini belirten Aras, “Köyler yerinden taşınıyor, asırlık çam ağaçlarımız yok ediliyor, zeytincilik ve arıcılık gibi önemli geçim kaynakları insanların ellerinden alınıyor. Bunlar arasında en önemli konulardan biri de su kaynakları. Akbelen Ormanı’nda açılması planlanan kömür madeni sebebiyle yalnızca Bodrum’un değil, o bölgedeki büyük bir kesimin içme suyu kaynakları yok olma tehlikesi altında. Bodrum çok önemli bir turizm merkezi ve yarımadamız su fakiri bir yarımada. Bu nedenle suyumuzu daha çok Milas ilçesinden alıyoruz. Barajlardan gelen sert sular Karacahisar-Çamköy havzasından gelen yer altı sularıyla paçalanarak Bodrum halkının su ihtiyacı karşılanıyor. Son zamanlarda zaten Bodrum olarak büyük bir göç alıyoruz ve bu gidişle su arzında bir sıkıntı yaşayacağımızı ön görüyoruz. Aynı zamanda iklim krizi etkilerini hep beraber yaşamaya başladık, orman yangınları ve kuraklık gibi ciddi sonuçlarla. O yüzden fosil kaynaklardan kurtulma ve suyumuza sahip çıkma konusunda çok önemli bir noktadayız” dedi.

Kaynak: kenttv.net

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu