GündemManşetTurizm

17. ULUSAL TURİZM KONGRESİ BODRUM’DA BAŞLADI

IMG_9663Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başlayan kongreye, akademi ve turizm sektöründen temsilciler katıldı.

61 üniversiteden 300’ün üzerinden öğretim elemanı ve turizmci katıldığı, Torba Mahallesi’ndeki Vogue Otel’de gerçekleşen 17. Ulusal Turizm Kongresi’nin açılışına, Muğla Valisi Amir Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal,  Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörü Prof Dr. Mansur Harmandar, İl Garnizon Komutanı Albay Yavuz Özfidan,  Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli, TÜRSAB Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, BESİAD Başkanı Emre Köroğlu, BODER Başkanı Halil Özyurt, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ile çok sayıda akademisyen ve turizmci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunmasının ardından başlayan programda açılış konuşmasını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar yaptı. Bahar, Türkiye’nin rekabet gücü en yüksek sektörlerinin başında turizmin geldiğini belirterek şunları söyledi:

“Turizm toplamda 96 milyar dolarlık hasıla yaratmaktadır. Sektörde dolaylı ve doğrudan 3 milyona yakın insan istihdam edilmekte yan sektörlerle birlikte sektörden 10 milyona yakın insanının bir şekilde gelir sağlamakta olduğu öngörülmektedir. 2016 yılında Türkiye’ye gelmeyeceği tahmin edilen ortalama 5 milyon turistin ülkemiz ekonomisi üzerinde yarattığı hasarın 5 milyar dolardan fazla olacağı ve buna AB turizmindeki kayıp da eklendiği zaman 7-8 milyar dolar düzeyinde olacağı tahmin edilmektedir. Oysa geniş bir turizm ürün arzına sahip olan ancak bunu uzun vadeli sürdürülebilir turizm politikalarıyla desteklemeyen ülkemiz turizmi için artık yaşanan yapısal sorunları görmek gerekir. Ülke turizmini sadece kıyı turizmi ile sınırlamak çok büyük bir yanılgı olur. Türkiye’de turizm özellikle 1982-2000 yılları arasında çok muazzam bir gelişme gösterdi. Kaynaklar özellikle kıyı turizmi odaklı bir döngü içerisinde yıllardır deniz, güneş ve kuma yapıldı” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörü Prof Dr. Mansur Harmandar ise üniversitelerin görevinin ilmin ışığında insanları aydınlatmak olduğunu anlatarak şöyle dedi:

“Üniversiteler bilim üretirken bir taraftan da ilgili sektörlerle işbirliği yaparak ülkemizin ilerlemesi, gelişmesi ve uygar devletlerin üzerine çıkması için gerekli adımların atılmasında yardımcı olmak üzere elde ettiği bilgiyi paylaşmalıdır.Turizm fakültemiz bu konuda en güzel faaliyetleri yapan fakültelerden birisidir. Biz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak ilçelerimize de özel önem gösteriyoruz. Üniversite kampüsümüzde haftada en az bir veya iki kere kongre ve sempozyum veriyor.”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Gürün’de master turizm planının yapılmasının önemline dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Muğla ve Antalya gibi turizm bölgeleri deniz kum güneş turizmine mahkum edilmeseydi, tabiat, kültür coğrafi, sosyal konumlarımız değerlendirilerek turizm planlamaları yapılsaydı bu kriz ortamında bu kadar zarar görmezdik. Bu nedenle sadece Ege ve Akdeniz bölgeleri için değil tüm bölgelerimizi kapsayan tanıtım yapılmalı. Turizm yılın 12 ayına yayılmalı. Kültür ve tarih zengini Muğla’da deniz kum güneş ve yat turizmi ön plana çıkarken kültür turizminin adından bile bahsedilmiyor. Muğla’da 110 ören yerinden sadece 22’sinde şu anda kazı ve kurtarma çalışmaları yapılabiliyor. Muğla’nın turizmi 10 yıl sonra nerede olacak, nereye götürülmek isteniyor bunun planlanması yapılırken diğer sektörlerin turizme zarar vermesi de engellenmeli.”

Muğla Valisi Amir Çiçek ise konuşmasında yemyeşil doğası, masmavi suları, bakir koyları, güvenli ortamı ile dünyaca ünlü destinasyonlara sahip olan Muğla’nın gelecek yıllarda daha fazla turiste ev sahipliği yapacağına inandığını belirterek şöyle dedi:

“Muğla sadece Türkiye için değil, tüm dünyanın en önemli coğrafi bölgelerinden biri. Doğası, havası, sahip olduğu tarihi değerlerle çok şanslı bir il olduğumuzu düşünüyorum. Muğla, birçok farklı uygarlığa ait eşsiz tarihi ve kültürel zenginlikleri, bin 484 kilometrelik doğa harikası kıyı şeridi ile Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olma özelliğine sahip. Anadolu’da tarımı bile turizm sektörünün içine çekebiliriz. Bu nedenle deniz kum güneş ve Antalya ile Muğla ile turizmimiz sınırlı kalmamalı acil olarak turizmin master planı hazırlanmalı. Turizmde bunların dışına çıkmayı başarmalıyız. Örneğin spor turizmi bunlardan biridir. Spor turizmini Muğla’da havada, karada, suda canlandırmalıyız.”

Protokol konuşmalarının ardından sektör ve akademi açılış konuşmaları ve açılış oturumuna geçildi. Kongre dönem başkanı Prof Dr. Orhan İçöz’ün başkanlığında gerçekleştirilen açılış oturumunda  Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)  Başkanı Osman Ayık, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Tonbul, TUREB Başkanı Zeki Apalı, Oxford Brookes Üniversitesi’nden akademisyen Prof. Dr. Levent Altınay ile GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan katıldı.

35 bilimsel oturumda akademisyenlerin 148 bildiri sunacağı 17. Ulusal Turizm Kongresi 23 Ekim tarihinde sona erecek.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu