EkonomiGündemManşet

Edam 18’inci Buluşmasını Bodrum’da Gerçekleştirdi

STS Okul Gemisi ile Yelken Seyri Yapıldı

 

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nin (EDAM) Yuvarlak Masa Toplantısı bu yıl 7-9 Ekim tarihleri arasında Bodrum’da gerçekleştirildi.

18’incisi gerçekleşen önemli toplantıda, yurtiçi ve yurtdışından gelen 55 katılımcı ile dünya gündemine dair konular ele alındı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası – EBRD Başkanı Odile Renaud mülakatı ile başlayan oturumlarda, Rusya’ya dair gelişmeler, İtalya’daki seçim sonuçlarının etkileri, Avrupa Siyasi Topluluğu gibi temalar ile 2023 seçimleri sonrasında Türk dış politikası ele alındı.

Akademi, sivil toplum, iş dünyası ve medya gibi Türk toplumunun farklı sektörlerinden oluşan üye ağı bulunan EDAM İLE İngiltere, Belçika ve Almanya’da kendini Avrupa Birliği tartışmalarının kalitesini iyileştirmeye adamış ödüllü bir kuruluş olan Avrupa Reform Merkezi üyeleri ve konularında uzman konukların katılımıyla 2 gün süren 18’inci buluşmanın hoş geldin yemeğine katılan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yerli ve yabancı konuklara Bodrum’un 3 bin 500 yıllık tarihinde bir çok medeniyete ev sahipliği yaparak tarihe adını yazdıran bir çok ismin de Bodrum’da yaşadığını söyledi.

Her iki önemli kuruluşun üyelerini Bodrum’da görmekten dolayı çok mutlu olduğu ifade eden Başkan Aras konuşmasında şunları söyledi:

“Hepinize Bodrum’a hoş geldiniz diyor, burada kaldığınız süre boyunca toplantılarınızın çok verimli geçmesini temenni ediyorum. İki günlük programınıza baktığımda EDAM’ın seçkin diplomatları, akademisyenleri, aydınları, uygulayıcıları ve gazetecileri bir araya getirdiğini görüyorum.  Bodrum Belediye Başkanı olarak ilçemizin değerini yükseltmek için Bodrum’da aydınları ağırlamayı çok önemsiyorum.  EDAM’ın şu ana kadar 17 yuvarlak masa toplantısı düzenlediğini ve bunun da 18. yuvarlak masa toplantısı olduğunu öğrenmekten memnuniyet duyuyorum.  Bu tür yıllık etkinlikleri düzenlemedeki zorlukların son derece farkındayım, bu yüzden çabalarından dolayı Sinan Ülgen’i tebrik ediyorum.”

Bodrum’un zengin bir tarihe sahip olduğunu belirterek sözlerine devam eden Başkan Aras, “Doğal güzellikleri ile Akdeniz havzasında yer alan Bodrum, tarih boyunca Miken, Leleg, Karyalı, Roma, Bizans, Rodos şövalyeleri, Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.  Bugün kentimiz, dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen Halikarnas Mozolesi’ne ev sahipliği yapıyor.  Kültürel zenginlikler, doğal güzellikler, Akdeniz uygarlığının tarihi ve hiç şüphesiz mandalina bahçeleri Bodrum’u Ege kıyılarında ziyaret edilmesi gereken en güzel yerlerden biri yapıyor. Bodrum, sadece yaz aylarında turistik olan bir yer değil, Bodrum severler sayesinde geçmişte olduğu gibi şimdi de mevsim fark etmeksizin kültürel olan bir mekandır.  Bodrumlular olarak tarihi sorumluluklarımız gereği çeşitli kültürel girişimleri destekliyoruz.  Herodot bir Bodrumludur ve turist anlamında dünyanın ilk gezginidir.  Herodot, Tarihin Babası olarak Bodrum’un eğitime uygunluğunun en güzel simgesidir.  Bodrum’da turizm tam anlamıyla 60 yıl önce pansiyonculukla başladı.  Bodrum’daki pansiyon sisteminin bugünkü AirBNB tarzı pansiyonculuğun öncüsü olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Bodrum ve mavi yolculuğun önemine de dikkat çeken Başkan Aras, “Bodrum turizmin yanı sıra masmavi denizi ile de anılmalıdır.  Bodrum’daki denizcilik geleneği, günümüzde de devam eden “mavi yolculuk” turlarının gelişmesine olanak sağlamıştır.  Ayrıca Bodrum’da sünger avcılığı antik çağlardan beri denizin en önemli faydalarından biri olmuştur.  Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, Bodrum’un maviliğini yaşatan ve sünger avcılığı ile ilgili hikayeler yazan bir diğer Bodrum aşığı aydındı.  Altıncı Kıta: Akdeniz adlı kitaplarından birinde Akdeniz medeniyetinin bir parçası olmanın ayrıcalığını övüyor.  Doğu Akdeniz’deki mevcut anlaşmazlıkları çözmek için tüm çareleri içeren kitabı okumadıysanız, okumanızı tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı.

Başkan Aras, “Artık Bodrum’da “Sarı Yaz” denilen en güzel mevsimlerden birindeyiz.  Sarı yaz aylarında deniz daha sakin, daha az turist var ve sükûnet hâkim.  Gerçek Bodrum severler bu sezon kentimizi ziyaret etmek istiyor.  Sizler de eğitimler düzenlemek ve daha iyi bir Bodrum deneyimi yaşamak için doğru zamanda geldiniz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Rusya, İtalya ve Avrupa’nın geleceği ve Türk Dış Politikası gibi çok çeşitli konuların görüşüldüğü toplantılarla devam eden 18’inci EDAM buluşmasına ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry Flake, İsveç eski Başbakanı Carl Bidt, EDAM Başkanı Tacan İldem, EDAM Direktörü Sinan Ülgen, AKP Milletvekili Volkan Bozkır, CHP Milletvekili Ünal Çeviköz,  İYİ Parti Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, Nacho Sanchez Amor, AB parlamenteri ve Türkiye raportörü, EDAM Yönetim Kurulu Üyeleri, New York Times, Financial Times ve Bloomberg dahil yerli ve yabancı deneyimli gazeteciler ile Avrupa Reform Merkezi üyeleri katıldı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, EDAM üyeleri ve davetlileri programın ikinci gününde, Türkiye’nin ilk ve tek yelkenli okul gemisinde ağırladı. Katılımcılar, STS Okul gemisinin mimarlarından Yücel Köyağasıoğlu’ndan geminin yapım aşaması ve kullanım alanları hakkında bilgi alırken Başkan Aras da bölge hakkında bilgiler verdi.

Yelkenle seyir yapılırken Bodrum ahşap yat imalatının Türk ve Dünya denizciliğindeki önemini ve yapılan çalışmaları anlatan Başkan Aras, konuklarıyla birlikte dümen başına geçerek mavi yolculuk tarihi ile Bodrum ve Gökova’nın eşsiz koyları hakkında bilgiler verdi.

STS Okul Gemisi ile yapılan seyrin ardından katılımcılar, Radisson Collection Otel’deki programlarına devam etti.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu