ÇevreKültür SanatManşet

Halikarnas Balıkçısı Yaşatılıyor

 

Halikarnas Balıkçısı’nın doğumunun 132. yılında, “Balıkçı Yaşıyor” temasıyla gerçekleştirilen etkinlikler, Balıkçı’nın ebedi istirahatgâhında devam etti.

Bodrum Belediyesi, Livaneli Vakfı, Bodrum Deniz Müzesi ve Bodrum Kent Konseyi iş birliğinde gerçekleştirilen “Akdeniz Edebiyat Günleri”, ‘’Dünya Merhaba Günü’’ ve “Halikarnas Balıkçısını Anma Etkinlikleri” ile Akdeniz’in Ebedi Genci yaşatılıyor.

Etkinlikler kapsamında, Cevat Şakir Mahallesi Gönültepe Mevkii’nde, Balıkçı’nın anıt mezarında gerçekleştirilen ve Halk TV ekranlarında canlı olarak yayınlanan Serhan Asker’in sunduğu Görkemli Hatıralar programı gerçekleştirildi. Canlı yayının konukları ise Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Yunanistan Eski Başbakanı Yorgo Papandreou, Sanatçı Zülfü Livaneli, Belgesel Yapımcısı Nebil Özgentürk ve Balıkçı’nın torunu Kuki Noonan oldu.

Cevat Şakir Kabaağaçlı ve Bodrum üzerine gerçekleştirilen sohbet programında Mozart ödüllü genç müzisyen Ali İnsan tarafından Zülfü Livaneli şarkılarıyla Balıkçı anılırken Bodrumlu sanatçı Ender Kasal tarafından da yöresel türküler seslendirildi.

“Bodrum’un her yerinde Balıkçı’nın izi var”

Programda konuşan Başkan Aras, “Cevat Şakir Kabaağaçlı Bodrum’a dünyanın her tarafından tohumlar ve fideler getirmiş ve Bodrum’un her yerini güzelleştirmiş. Zaten onun hep söylediği bir şey var; ‘Ben buraya olan borcumu burayı güzelleştirerek ödeyeceğim’ diyor. Bodrum Belediyesi’nin de gönüllü bahçıvanı olarak görev yapıyor. Buradaki mezarının başında da bellasomra ağacı var. Biz, Bodrum’da gezdiğimiz her yerde ona ait bir ağaç buluruz. Belediyenin önündeki ve Neyzen Tevfik Caddesi’ndeki palmiyeler, Deniz Müzemizin önündeki büyük okaliptüs, grevinyalar, jakarandalar bir de naranciye ağaçlarını getiriyor, burada insanlara tanıştırıyor.” dedi.

Başkan Aras’tan Bodrum Belgeliği Müjdesi

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, ölümünden önce Şadan Gökovalı’ya gerçekleştirdiği ziyareti anlatarak şunları söyledi:

“Şadan hocayı kaybetmeden önce ziyarete gittiğimde Bodrum, Balıkçı’nın evi zaten demişti. Onun anısını yaşat, Bodrum’u korumaya çalış bu senin misyonun olsun demişti. Şimdi biz de tam belediyenin yanında bir Halikarnas Balıkçısı Belgeliği yapıyoruz. Bu belgelik; Bodrum’a ait geçmişten geleceğe bütün her şeyi taşıyacak. Yazılmış, çizilmiş ne var ne yoksa Bodrum arşivine yönelik her şey orada olacak. Bodrum’un akademik çalışmaları, kitapları, Balıkçı’nın çalışmaları hepsi burada olacak. Aynı şekilde Cevat Şakir Arboretumu yapacağız. Balıkçı Seyir Terasımızı yaptık tam Bodrum’u ilk gördüğü yerde, Yokuşbaşı’na geldiğinde orayı görüyor. Bodrum’da arşipeli görüyor. Ege’yi görüyor ve âşık oluyor o maviliğe. Coğrafyanın ve doğanın sunduğu büyük bir hazine var burada.”

3 saat süren program sonunda ise Pi Yaratıcı Drama çocuk oyuncuları tarafından sahnelenen ve doğanın korunmasının önemine vurgu yapan mini oyun izleyenlerden tam not aldı.

6 bin 36 Adet Bitki Dikildi

Balıkçı’nın, cebinde getirdiği tohumlarla yeşerttiği Bodrum’da, betonla değil bitki örtüsüyle doğanın güzel kaldığına dikkat çekmek amacıyla Bodrum Belediyesi tarafından yapılan Cevat Şakir Kabaağaçlı Bitkiliği’nin açılışı gerçekleştirildi.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince bir ay süren çalışmalar kapsamında alana 80 çeşit bitki dikildi. Bu bitkilerin içinde, Kabaağaçlı’nın Bodrum’a getirdiği Turunç, Bodrum Palmiye, Kaya Gölgesi, Mavi Palmiye, Agav, Okaliptus, Begonvil, Fenix ve Konsolos bitkileri de yer alıyor.

Yürüyüş yolları ve oturma alanlarının oluşturulduğu bitkilik, kent mobilyaları ve çöp kovaları ile desteklendi. Bodrum’a ve Halikarnas Balıkçısı’na yakışan bitkiliğe toplam 6 bin 36 adet bitki dikimi yapıldı.

Bodrum Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından düzenlemesi yapılan anıt mezar içindeki bitkilik bölgeye bambaşka bir hava kattı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu