ÇevreManşet

Deniz Kaplumbağalarının Tehlikeli Yolculuğu

Adım Adım Takip Ediliyorlar

 

Akdeniz’in kadim denizcileri deniz kaplumbağalarının korunmasına ve tedavilerine destek olmak için gönüllüler, gece gündüz çalışıyor.

Deniz kaplumbağalarının yaşamı, son 70 yılda plastik atıklar, petrol sızıntıları, termik santrallerin yarattığı kirlilik ve küresel iklim değişikliği nedeniyle tehdit altına girdi. Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Muğla, Hatay, Adana, Antalya, İstanbul ve Rize’de ayrı ayrı çevresel araştırmalar yürüten Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği (SAÇEVKO) ve Dünya Doğayı Koruma Vakfının (WWF) 2 yıllık verilerini derledi. Projenin görselleri ise deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Türkiye’nin en batı kıyısı İztuzu ve en doğu noktası Samandağ sahili arasında AA foto muhabirleri Özge Elif Kızıl ve Şebnem Coşkun’un 4 ay süren çalışmasıyla kayıt altına alındı. İztuzu sahilinde bulunan DEKAMER, yaklaşık 34 yıldır bölgede faaliyet gösteriyor. Yumurta bırakmak için kumsala gelen anaç kaplumbağalar, yaklaşık 10 yumurta bıraktıktan sonra transa giriyor. Burada veteriner ve gönüllüler, bu trans süresinde doku örneği ve kabuk ölçümü gibi verileri toplarken, kaplumbağanın yüzgecine hangi ülke ve kumsalda yuva yaptığının kaydını tutabilmek için marka takıyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu