Kültür SanatManşet

Piyano Öğrencileri Konser Verdi

Gümüşlük Festival Devam Ediyor

 

Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali bünyesindeki, Gümüşlük Festival Akademisi programında bu yıl iki piyano sınıfı bulunuyor. Bunların ilki Fransız piyanist Olivier Gardon, Macar piyanist Gábor Farkas ve devlet sanatçımız Gülsin Onay’ın önderliğinde 28 Temmuz tarihinde başlamıştı. Piyano masterclassına katılan 12 genç piyanistimiz, bu süreç içersinde usta eğitmenlerinden aldıkları derslerle bilgi ve deneyimlerini geliştirme fırsatı yakaladı.

Toprak Ev’de izleyici karşısına çıktılar
Gümüşlük sahilinde yer alan Toprak Ev’de bir konser veren genç piyanistlerimiz, izleyiciden büyük alkış aldı.  Beethoven, Chopin, Mendelssohn, Rachmaninov, Liszt, Glinka ve Schubert gibi bestecilerin eserlerine yer veren piyanistler, konserin sonunda düzenlenen törende bir araya gelerek, sertifikalarını eğitmenlerinin elinden aldı. Kurulduğu yıldan bu yana 1900’ün üzerinde yerli ve yabancı genç müzisyene, piyano, keman, viyolonsel, kontrbas, flüt, gitar, arp, şeflik ve şan disiplinlerinde ustalık sınıfı açan GFA’ya dünyaca ünlü müzisyenler konuk oldu ve dersler verdi.

Genç piyanistler göz doldurdu

Sistem A.Ş.’nin eğitim sponsorluğunu üstlendiği GFA 1. piyano masterclassına bu yıl yine farklı okul ve eğitim seviyelerinden 12 ila 17 yaş aralığında, 12 genç piyanist katıldı. Piyanistler, verdikleri konserle göz doldurdu. Genç yetenekler, ‘Kumda’ konserler serisinde Toprak Ev’de sahneye sırayla gelerek hünerlerini sergiledi. İlk olarak izleyici karşısına çıkan 15 yaşındaki Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı 11. sınıf öğrencisi Cem Aker, F. Chopin’den, “Polonaise Op.26 No.1” başlıklı eseri seslendirdi. Daha sonra English School of Kyrenia’da eğitim gören 11. sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Desen Hürdeniz, C. Debussy’nin, “Bergamasque Suiti”nde yer alan “Clair de lune” adlı yapıtla izleyici karşısında idi. Konserde sırayla sahneye çıkan genç sanatçılar, şu eserlere yer verdi; St. Petersburg Rimsky Korsakov Müzik Okulu 5. sınıf öğrencisi, 12 yaşındaki Demir Keskinoğlu, M. Glinka’dan, ‘Variations on the Russian Folk Song, “Amids the Plain Valley”; Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Devlet Konservatuvarı 12. sınıf öğrencisi, 16 yaşındaki Aleksandra Zeynep Çakmak, S. Rachmaninov’dan, “Prelude in G-Sharp Minor, Op. 32, No.12” ve F. Liszt’ten, “Transcendental Etude No.7 “Eroica”; Samsun Atakum Mimar Sinan Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi, 13 yaşındaki Yiğit Yüksel, J.S. Bach’tan, “Prelude and Fugue in D Major (WTC I)”; Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi 10. sınıf öğrencisi, 15 yaşındaki Beril Ece Güney, L.v. Beethoven’dan, “Piano Sonata No.9 in E Major, Op.14, No.1 III. Rondo (Allegro comodo)” ve F. Liszt’tan, “Concert Etude No.2 “Gnomenreigen”; Adnan Menderes Üniversitesi Devlet Konservatuvarı 12. sınıf öğrencisi, 17 yaşındaki Umut Epözdemir, L.v. Beethoven’dan, “Piano Sonata Op.57 No.23 “Appassionata”dan III. Bölüm: “Allegro ma non troppo”; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı 8. sınıf öğrencisi, 13 yaşındaki Derin Çopur, F. Mendelssohn’dan, “Rondo Capriccioso, Op.14”; Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı 10. sınıf öğrencisi, 15 yaşındaki Demir Yalçın, F. Chopin’den, “Op.10 No.5 Black Keys” ve F. Schubert’den, “Impromptu Op.90 No.2 E-Flat Major”; İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı 12. sınıf öğrencisi, 17 yaşındaki Özgür Taner, F. Chopin’den, “Scherzo No.1 in B Minor, Op.20”; Karlsruhe University of Music ve Helmholtz-Musikgymnasium 8. sınıf öğrencisi, 12 yaşındaki Eren Parmakerli, F. Chopin’den, “Fantaisie Impromptu Op.66” ve Balçika Musica Mundi School 10. sınıf öğrencisi, 13 yaşındaki Carmen Dilara Bağış, M. Ravel’den, “Sonatine” adlı eserde yer alan I. Modéré, II. Mouvement de menuet, III. Animé başlıklı üç bölüm…

Konserin sonunda zileyici Piyanist Gülsin Onay’ı da sahneye davet ederek bis istedi. Onay, öğrencisi Eren Parmakerli ile beraber sahneye gelerek Schuman’ın ‘4 el’ bir eserini seslendirdiler. Gece, sertifika töreni ile sonlandı.

Konserin geliri öğrenci burs fonuna aktarıldı

Konserin geliri önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da bir sonraki yılın öğrenci burs fonuna aktarıldı. GFA, bugüne kadar gelir durumuna göre birçok öğrenciye burs verdi ya da burs veren hayırsever şahıs ya da kurumlarla ihtiyaç sahiplerini buluşturdu. Şu an halen 10 genç yetenek, GFA’nın destek ve girişimleriyle yurtdışında okunaya devam etmekte.

GFA 2. piyano maserclass programı, 9 – 16 Ağustos tarihleri arasında, piyanistler Eliane Reyes ve Gülsin Onay’ın önderliğinde gerçekleşecek. Masterclassın son gününde öğrenciler bir de konser verecek.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu