Kültür SanatManşet

Gümüşlük’te Yaylı Dörtlüden Dünya Müziği

Hollandalı North Sea String Quartet Büyüledi

 

Gümüşlük’ün tarihi taş ocağında sahneye çıkan Hollandalı North Sea String Quartet, kendi eserlerinden oluşan bir dünya müziği seçkisiyle izleyiciyi büyüledi. Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda düzenlenen 18. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivaline konuk olan North Sea String Quartet, Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu’nun desteği ile festival sahnesinde idi…

Hollanda’nın en tanınan yaylı dörtlülerinden biri olan North Sea String Quartet, çok yönlülükleri ve kendi bestelerini doğaçlama ile birleştiren müzik anlayışlarıyla, caz, folklor ve dünya müziklerini bir araya getiriyor. Dörtlü, kemancılar Pablo Rodriguez ve George Dumitriu, viyolacı Yanna Pelser ve çellist Thomas van Geelen’den oluşuyor. Klasik müzik geçmişlerinin yanı sıra Güney Amerika, Avrupa ve Afrika halk müzikleri, caz ve doğaçlamaya olan ortak tutkularıyla, yenilikçi tekniklerini, konserlerine taşıyan grup, festival sahnesinde izleyiciden büyük alkış aldı.

Kendi bestelerini seslendirdiler

Festival izleyicisinin karşısına kendi bestelerinden oluşan Ponteio, Snow Suite, Intergalactic coffee break, Bodin’s Waltz, Pasific, Choroesque, Indecisive, Isa y Tanganillos gibi parçalarla çıkan North Sea String Quartet, sempatik tavırlarıyla beğeni toplarken, bir yandan da seslendirdikleri parçaların hikayelerini izleyiciyle paylaşmayı da ihmal etmedi. Programın sonunda Bodrumlu müzikseverler, North Sea String Quartet’in performansını ayakta alkışladı. Daha sonra tekrar sahneye gelen grup üyeleri, bu defa bis yaparak bestesi Michael McGoldrick’a ait “Paddy in the smoke” adlı eseri kendi düzenlemeleri ile seslendirdiler.

Tam bir dünya müziği icra ediyorlar

2018’de “Feldwerk” başlıklı EP’lerini yayınlayan yaylı çalgılar dörtlüsü, diğer sanatçılarla yaratıcı performanslar sergileme konusunda da oldukça usta. North Sea String Quartet, Concertgebouw Amsterdam ve Hollanda televizyon programı Podium Witteman’da sahne alan şarkıcı Lílian Vieira ile Brezilya müziği üzerine yaptıkları programla büyük övgü aldı. Grubu, Hollanda, Almanya ve İspanya’daki mekanlara götüren Amerikalı şarkıcı ve viyolacı Roland Satterwhite ile yaptıkları işbirliği, en son EP’leri Delta Blues’tan ilham alan “Songs for Flying” (2019) ile sonuçlandı. Grup, şu anda gitarist Javier Infante ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri ilk albümleri ‘Electric Amazigh’i yayınlamak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Beşli, Kuzey Afrika, Kanarya Adaları ve Sefarad esintili bestelerinin prömiyerini Festival Canarias & Más Jazz Heineken’de 2020 yılında yaptı.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu