GündemKültür SanatManşet

MUHARREM AYI İFTARLARI SÜRÜYOR…

Bodrum Kum-İrmene Dayanışma ve Kültür Derneği ve Kum Köy Muhtarlığı tarafından İrmene’de Muharrem ayı iftar yemeği düzenlendi.
Alevilerin matem ayı olarak bilinen Muharrem ayı bütün Aleviler için yas ayıdır. Kurban Bayramı’ndan 20 gün sonra başlayan Muharrem ayı, 680’de Kerbela’da Yezit tarafından öldürülen İmam Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç aslında bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında bütün mazlumlara adanır.
Kerbela Olayı nedeniyle, 10 Muharrem ve Yası matem orucu olarak günümüze kadar gelen Muharrem Ayı etkinlikleri çerçevesinde Kum-İrmene Derneği , Kum Muhtarlığı tarafından geleneksel hale gelen oruç açma yemekleri İrmene ve Kum Mahallesinde düzenleniyor. Okunan duayla birlikte Muharrem Ayı’nın 8. orucu açıldı.

SAHUR YAPILMAZ, ORUÇ GÜNEŞE GÖRE AYARLANIR
Alevilerde sahur olmadığı gibi oruç açarken belirlenmiş bir saat de yoktur. Ne yenirse gece yarısından önce yenir ve niyet edilir. Aleviler oruç açarken top sesi, ezan sesi gibi işaretler beklemek yerine güneş batınca oruçlarını açarlar. Görkemli sofralar kurulmaz, lüksten uzak durulur.

Oruç süresince de (10 gün boyunca) düğün, nişan, sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez. Kerbela Şehitleri’nin çektikleri susuzluğu hissetmek için saf su içilmez ancak vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay, kahve, meşrubat, meyve suyu, ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır.
Muharrem orucunun sona ermesinin ardından on iki imamların ve bu yolda şehit olan bütün canların anısına on iki çeşit/veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure pişirilerek canlarla pay edilecek.

bodrum irmene

bodrum irmene

bodrum irmene

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu