GündemHayatKültür SanatManşet

“HAYVANLAR VE BİZ” BODRUM’DA…

İZEV Vakfı tarafından hayata geçirilen 3 etaplık ve 6 yılı kapsayan büyük projenin 2. Etabı olan “Hayvanlar ve Biz” fotoğraf sergisinde fotoğraf literatürüne katkıda bulunacak kadar özel 14 eser yer alıyor.

Kısa adı İZEV olan İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim Ve Dayanışma Vakfı  tarafından yürütülen “Hayat ve Biz” isimli uluslararası projenin ikinci etabı olan “Hayvanlar ve Biz” fotoğraf sergisi Bodrum’da açıldı.

3 etaplı projenin ilki geçtiğimiz yıl “Sanat ve Biz” adıyla sergilenmiş, down sendromlu bireylerin yüzleri dünyaca ünlü tablolarda yer almıştı. 13 engelli bireyin görev aldığı projenin ikinci etabında ise hayvanlar konu alındı. Eylül ayında Florida şehrinde görücüye çıkacak olan sergi daha sonra yurt dışında birçok ülkede sergilenecek.

Bodrum Marina’da açılan bu farklı fotoğraf sergisi görenlerin beğenisini topladı.

 

Projenin üçüncü ve son etabı ise “Tarih ve Biz” adını taşıyacak. Bu etapta ise down sendromlu gençler tarihteki ünlü isimlerle yan yana gelecek.

İZEV Genel Sekreteri Merve Kılıç proje hakkında yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

“Hedefimiz, toplumda zihinsel engelli olarak tanımlanan çocukların, yetişkinlerin, tüm bireylerin aslında sadece farklı bireyler olduğunu, onların hayatın her alanında yer alabileceklerini anlatmak. Kısacası toplumda farkındalık yaratmak.

Şimdi, proje Türkiye’den dünyaya açılan bir sosyal sorumluluk projesi olarak kuruldu. Hedefimiz, yurt dışında da Türkiye’yi bu anlamda temsil etmek ve ilk yurt dışı sergimizi de Eylül ayında Florida’da konsolosluk tarafından ev sahipliği yapılacak şekilde geliştirildi. Ardından dünyanın çeşitli ülkelerinde sergiler yapmayı planlıyoruz. İtalya’da Fransa’da Amerika’da bir sergi daha istiyoruz, Almanya’da istiyoruz. Çünkü ülkemizde dünyaya bu seviyede çıtayı bu kadar yukarıda tutan bir projenin çıkması aslında herkesin göğsünü kabartacak bir şey. Engelli gençlerin kendilerinden tutunda ülke yöneticilerine kadar herkes bence bu işten mutlulukla ayrılacak.

Projede 13 tane genç modellik yaptı bu etapta. Aynı zamanda projenin diğer etaplarında da görevleri oldu. Kimisi fotoğraf çekimleri sırasında asistanlık yaptı fotoğrafçıya, kimisi hayvan ve kavram seçimlerine destek oldu eserlerdeki hayvanların, kimisi sergilerde küratörlük yapıyor, kimi sosyal medya tarafından görevli.”

Projenin Marka Danışmanı Hakan Kural ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Projeyi yaparken tabi çok zor etaplar gelişti. Çünkü biz şeyle ortaya çıktık, bir yurt dışına bir farkındalık projesi yapalım ve dünyaya açalım projeyi diye. Dolayısıyla o zaman ne oluyor, o zaman uluslararası görsel bir dil olması lazım. Uluslararası bir fikir, geçerlilikte bir fikir olması lazım. Daha önce biz 12 tane tabloya “Sanat ve Biz” de 12 tane dünyaca ünlü tabloya gençlerimizin yüzlerini yerleştirdik. Bu projede, önemli olan işte Roger Waters gibi bir dünya starının bize destek vermesi. Another Brick in The Wall gibi bir şarkıyı biz bu projenin şarkısı yaptık. “Yaşam hakkı duvar” olarak şuana kadar 2,5-3 milyon kişi izledi şarkıyı sosyal medyada. Şimdi proje, o şarkı ve fikriyle beraber yurt dışına açılıyor.”

14 eserin yer aldığı sergi 13 Ağustos gününe kadar gezilebilecek.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu