GündemManşetTurizm

BODRUM BELEDİYESİ BÖLGESEL TURİZM ÇALIŞTAYI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından Ege Bölgesi’ndeki belediyelere yönelik düzenlenen “Küresel COVID-19 Sonrası Yeni Normal ve Belediyeler Toplantısı”na katıldı. TBB Başkanı Fatma Şahin ve belediye başkanlarının ZOOM üzerinden gerçekleştirdiği toplantıda Bodrum’un pandemi sürecini özetleyen Başkan Aras, sürecin Bodrum ekonomisine etkilerini değerlendirerek bu konudaki çözüm önerilerini sundu.

Moderatörlüğünü Recep Bozdoğan’ın yaptığı, yaklaşık 40 belediye başkanının katıldığı video konferans toplantıda belediye başkanları sırayla söz alarak pandemi süreci ve yeni normal süreçteki çalışmaları, turizm ve altyapı yatırımları, belediyelerin İller Bankası’na olan  borçlarının ertelenmesi, belediye gelirlerindeki azalma gibi ekonomik sorunlar ve önerilerini paylaştı.
Toplantıda konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’da 16 Mart 2020 tarihinden itibaren başlatılan Acil Eylem Planı kapsamında alınan önlemleri özetleyerek bu süreçte kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli bir çalışma gerçekleştirdiklerini anlattı. Bodrum’da salgınla mücadele dönemini başarıyla atlattıklarını belirten Başkan Aras, sürecin ilçe ekonomisine etkilerini de şöyle değerlendirdi:
“Bodrum, ekonomisi büyük ölçüde turizme dayalı bir kent olduğu için, süreçten hem esnafımız, hem de turizm sektörü ve bu sektörden beslenen yaklaşık 70 farklı iş kolu etkilenmiş durumda. Son dönemde kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte Bodrum nüfusu belli oranda arttı. Esnafımız az da olsa nefes aldı. Ancak yabancı turizmin hala devreye girmemiş olması nedeniyle, bazı otellerimiz kapılarını açmadı ve personelini istihdam edemedi. Salgınla mücadele döneminde esnafımıza sağlanan nefes ve can suyu kredileri bu zor sürecin atlatılmasında etkili oldu. Ancak ağustos sonu itibariyle turizm hareketliliği sona erecek ve 8 ay daha belirsiz bir dönem esnafımızı bekliyor olacak. Biz Belediye olarak esnafa destek amacıyla katı atık, ecrimisil, işgaliye bedellerinde ödeme kolaylığı sağlamak için meclis kararları aldık. Ancak daha büyük desteklere ihtiyaç  var.”

TBB BAŞKANI ŞAHİN’DEN ARAS’A DESTEK SÖZÜ

Belediyenin de pandemi sürecinde ciddi gelir kaybı yaşadığını kaydeden Başkan Aras, “Son üç ay içinde 25 milyon TL gibi bir gelir kaybımız oldu. Bunun yarıya yakınını banka kredileri ile telafi etmeye çalıştık. Fakat kamu borçlarımız konusunda sıkıntılarımız devam ediyor. Bütün bölge belediyeleri gibi bizler de bu konu ile ilgili bir yapılandırma beklentisi içerisindeyiz” dedi. Başkan Aras, Bodrum gibi turizm kentlerinin yaşadığı en büyük sorunlardan birinin de kış nüfusuna göre belirlenen İller Bankası payının, 1 milyon 100 bine ulaşan yaz nüfusu için yetersiz kalması olduğunu söyledi. Aras, turizm kentlerinde yeni bir  düzenleme yapılması durumunda, başta altyapı sorunları olmak üzere, kentsel sorunların büyük ölçüde halledilebileceğini belirterek bu konuda hükümetten destek beklediklerini ifade etti.

TBB Başkanı Fatma Şahin, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a sunumu için teşekkür ederek “Sizin sorununuz bizim sorunumuz. Yapılandırma ile ilgili bir çalışma yapalım. Turizm gelirleri konusunda, yaz ve kış nüfusu arasındaki fark hususu oluşturduğumuz taslakta mevcut. Bunun bir an önce hayata geçirilmesi için süreci takip edeceğiz” diye konuştu.
Başkan Aras’ın önerilerini Cumhurbaşkanı ve ilgili tüm bakanlara ileteceğini söyleyen Fatma Şahin, 2020 eylül ya da ekim ayında Bodrum’da bölgesel bir turizm çalıştayı düzenlenmesi önerisinde bulundu. Şahin, “Sizin ev sahipliğinizdeki bu çalıştayda, bakanlık temscilerimizi ve bölge başkanlarımızı bir araya getirerek, gelecek yıl bizi bekleyen sorunları ve ne tür tedbirler almamız gerektiğini konuşalım. Önümüzdeki sezona büyük bir hazırlığın altyapısını birlikte oluşturalım” diye konuştu.

Belediye Başkanı Ahmet Aras da bu çalıştaya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyacağını ifade ederek, çalışmalara başlayacaklarını kaydetti.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu