ÇevreGündemManşet

İMREN AYKUT BODRUM KOYLARI HAKKINDA KONUŞTU

Eski Çevre Bakanı Dr. İmren Aykut 10 Haziran Çarşamba günü Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon’u makamında ziyaret etti. Bodrum Ticaret Odası’nın çalışmaları hakkında bilgi alan Sayın Aykut, Bodrum’daki çevre konularına da değindi. Bodrum plajlarına dökülen mermer tozu hakkında açıklamalarda bulunan Aykut bu tip uygulamaları şiddetle kınadığını açıkladı.

İmren Aykut, “Bodrum kıyıları son dönemde sahile dökülen mermer tozu ile gündeme geldi. Bu haberler beni çok üzüyor çünkü bu tip hatalı girişimler sonucu kıyılarımız doğal görüntüsünü kaybettiği gibi denizlerimizdeki hassas ekosistem de bundan etkileniyor.Bu tip yanlış uygulamalar yaparak çevremize zarar vermeyelim.” diyerek bu konudaki hassasiyetini dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bodrum’u Maldivlere benzetme fikri bilgiye dayanmamakta çünkü Maldivler Hint Okyanusu’nda yer alır ancak burası Akdeniz’dir.Bu iki denizin kimyasal yapısı tamamen farklıdır. Hele ki Salda Gölü… O çok daha farklıdır. Oranın beyaz kumlarını kum zannederek kamyonlara doldurup buraya getirmek bir turizm ve çevre cinayetidir. Çünkü o kum değil bir canlı organizmadır ve sadece o bölgeye özgüdür! Bu şekilde yapay plajlara turist getirebileceklerini zannediyorlar. Peki ya mermer tozlarına ne diyelim! İnsan sağlığı için çok zararlı olduğuna mı bakalım, özellikle kanserojen olduğuna mı, solum yollarını mahvettiğine mi bakalım. Yoksa kısa sürede betonlaşıp hiçbir canlıya yaşam imkanı vermeyerek doğal dengeyi tamamen bozduğuna mı bakalım. Bunların telafisi asla yoktur, geri dönüşü yoktur. Şu anda yaşadığımız Corona Salgını geçicidir ve 1-2 yıl içinde bitecektir ancakbu Maldivlere benzeme sevdasının tahribatının turizme vuracağı darbe asırlarcasürecektir. Ozaman nasıl para kazanacak turizmciler bakalım…“

-Çakıllı, yosunlu ya da kumlu koylarımız olduğu gibi güzeldir bunları korumakta hepimizin ortak görevidir.

Bodrum’daki işletmelere seslenerek bu yanlış uygulamayı durdurmalarını isteyen İmren Aykut, “Doğa olduğu gibi güzeldir ve sağlıklıdır, insanların bu özel sistemi bozmaya hiç hakkı yoktur. Bakanlık yaptığım süre boyunca savunduğum gibi, çevre üzerinde lütfen insan baskısı yaratmayalım, bu kıyılar sahip oldukları doğal güzellikler ile Bodrum’u bugünlere taşıdı. Burası yapay plajların değil doğal plajların olduğu bir yer olmalı. Buradan Bodrum’daki işletmelerimize de seslenmek istiyorum lütfen olmayan bir şeyi oldurmaya çalışmayın.Çakıllı, yosunlu ya da kumlu koylarımız olduğu gibi güzeldir bunları korumakta hepimizin ortak görevidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Görüşmede ziyaretleri için İmrenAykut’a teşekkürlerini sunan BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise, “Sayın Bakanımızın belirttiği gibi Bodrum’da kıyılarımızı olduğu gibi korumamız büyük önem teşkil ediyor, bu anlamda biz kurum olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Burası Maldivler değil ve olamaz. Her yer kendi özellikleriyle güzel, bırakalım gelecek nesiller de Bodrum’un bu güzelliklerini yaşasınlar, bu da ancak çevreyi korumamızla mümkün. Bodrum’da turizm sadece 1-2 otelden ibaret değil ve binlerce insan bu sektörden ekmek yiyor bu nedenle doğal çevremizi korumamız sektörün geleceği için de çok önemlidir.” dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu