Kültür SanatManşet

BODRUM MAUSOLEUM’U AYAĞA KALKIYOR

DCIM100MEDIADJI_0045.JPGAkdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı tarafından, 5-6 Mayıs 2017 tarihinde Bodrum’da “Uluslararası Mausoleum Çalıştayı” düzenleniyor.

Çalıştay’a ulusal ve uluslararası alandan pek çok bilim adamı, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri ve konunun uzmanları katılıyor. Mausoleum kazısını 1966 yılında başlatan ve 1977’ye kadar sürdüren Danimarkalı profesör Kristian Jeppesen ve profesör Mimar Johannes Exner’in birlikte hazırladığı “Mausoleum Müzesi Restitüsyon Projesi”, Çalıştay’ın ana konusunu oluşturuyor.

Restitüsyon Projesi ile mevcuttaki yetersiz ve elverişsiz Mozole Müzesi’nin, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden düzenlenmesi ve geliştirilmesini, Mozole anıt mezarının ise hafif metal, cam malzeme, ileri teknolojiler ve yaratıcı yöntemler kullanılarak sanki yerindeymiş gibi kendini sunabilecek konuma getirilmesini  amaçlamaktadır.

Bu proje ile, Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Mozole’nin Bodrum’un ve dolayısı ile ülkemizin kültür ve turizmine kazandırılması hedeflenmektedir. Dünyada ilk olacak bu projenin yürütücüsü olan Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özay Kartal yaptığı açıklamada; “Projenin başarıya ulaşması, Bodrum ve ülkemiz için bir kıvanç, dünyaya da örnek bir model olacaktır. O yüzden bu çalıştaya çok önem veriyoruz. Tüm katılımcıların değerli katkıları ile ortaya çıkacak sonuç bildirgesi, bundan sonraki yol haritamızı belirleyecektir. Çalıştay’ın düzenlenmesindeki katkılarından dolayı Bodrum Belediye Başkanımız Sn. Mehmet Kocadon’a da çok teşekkür ederim. Ülkemizin gurur duyacağı bu projeyi hep birlikte başaracağız.” dedi.

Kral Mausolos için, Bodrum’da, Milat’tan önce 353 yılında başlanarak yapılan anıtmezar, teknolojisi, işçiliği, malzemesi ve sanat eserleri ile eşsiz bir yapı olarak kalmış ve Dünyanın Yedi Harika’sından biri olarak kabul edilmiştir. Anıtmezar 1304 yılındaki büyük Anadolu depremi ile kısmen yıkılmıştır. 16. yüzyıl başlarında anıt mezarın parçalarının bir kısmı Bodrum kalesi yapımında kullanılmış 19. yüzyıl başlarında yapılan kazıda ortaya çıkan değerli parçalar ise İngiltere’ye götürülmüştür.

 

Çalıştay ile ilgili her türlü bilgiye, www.academia.org.tr/workshop adresinden ulaşılabilir.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu