EkonomiGündemManşet

MANDALİNANIN YAĞINI ÇIKARDILAR

Bodrum mandalinası yağıMuğla bölgesinde Coğrafi İşarete ilk sahip tarım ürünü olan Bodrum Mandalinasının kabuğundan yağ çıkardılar.

Kendine has kokusu ve aroması ile bilinen Bodrum Mandalinasından çıkarılan yağ gıda ve kozmetik sektöründe kullanılacak.

2006 yılından bu yana katma değer kazandırmak ve üreticilere destek olmak amacıyla farklı ürünlerde kullanılan Bodrum Mandalinası ile ilgili yeni bir adım daha atıldı.

Bugüne kadar gazoz, lokum, reçel, kolonyağı ve daha birçok üründe kullanılan Bodrum Mandalinasının kabuğundan yağ çıkarılması aynı zamanda Türkiye’de bir ilk oldu.

Bahçelerden toplanan mandalinalar Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle kurulan yağ üretim tesisine getiriliyor. Burada geçtiği ilk işlemde çıkarılan mandalina kabuklarından damlama sistemiyle yağ elde ediliyor.

Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği tarafından bir yıl süren bir çalışma sonrasında elde edilen mandalina yağının yurt dışına da pazarlanması hedefleniyor.

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bir atölye kurduk narenciye birliği bünyesi içinde. Şimdi artık bunu çıkarmaya başladık. Geçen sene, 2016’da ilk ürünümüzü elde ettik ama piyasaya sürmedik çünkü elimizde laboratuvar raporları yoktu, onları yaptık. Türkiye’de iki tane akredite olmuş bir de Almanya’da akredite olmuş gene bir laboratuvardan sonuçlar gayet güzel geldi. Hem gıda hem de kozmetik sanayinde rahat rahat kullanabileceğimiz bir ürün elde ettik. Artık şimdi onları kullanmaya başladık, ilk etapta ürettiğimiz lokumun içine koymaya başladık mandalin yağını. Artık yurt dışından da talepler gelmeye başladı. Onları da yaparsak umarım ciddi bir Bodrum mandalinasına ekonomik katkı yapmayı düşünüyoruz.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu