ÇevreGündemManşet

GÖKOVA’DA HAYALET AĞ TEMİZLİĞİ

Denizlere hayatını veren Son Süngerci Aksona Mehmet, Gökova Körfezinden yine metrelerde hayalet ağ temizledi.

Bodrum’da yaşamını sürdüren Aksona Mehmet olarak bilinen 70 yaşındaki Mehmet Baş, denize balıkçılar tarafından bırakılan ağları deniz dibine dalarak çıkardı. Çeşitli kurumların desteği ile denize açılan Mehmet Baş’a 2 gün boyunca deniz dibinde ağ temizliği yaptı.

Datça Yarımadası karşısındaki Koca Dağ mevkiinden yaklaşık 50 metre derinlikten çıkarılan metrelerce ağ, Aksona Mancorna isimli tekneyle Bodrum Limanı’na getirildi. Ağların bir kısmı teknenin direklerine asıldı ve bu sayede yoldan geçenlerin dikkati ağlara takıldı.

“Denizler ve cennet koylarımız bizim ekmek soframız.” Diyerek basın açıklamasına başlayan Aksona Mehmet şunları söyledi:,

“Bütün kurumlarımızla el ele verip Denizciler Derneği, Deniz Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, BESİAD, hep birlikte biz diyip koylarımıza ve denizlerimize sahip çıkıyoruz. 45-50 metreden Bodrum Denizciler Derneği Başkanımız Erol Erdoğan ile birlikte bu hayalet ağları temizledik. Dernek ve Ticaret Odası sağ olsun bana mazot sponsorluğu yapıyor. Ben de gidip ekmek teknemizi temizliyorum. Kurumlar bana mazot koyuyor, ben de kellemi koyuyorum. 70 yaşında bir delikanlı olarak gidip denizlerin dibini temizliyorum.”

Ağları denize bırakanlara da mesaj veren Mehmet Baş, “Her şeyin başı eğitim. Her balıkçıyım diyeni ruhsat verip eğitimsiz denizin üzerine salarsan denizin altı bu hale geliyor, leş gibi oluyor. Ekmek soframızdaki hayatı öldürüyor. Şimdi bu ağlar para. Denizin dibine bıraktıkları zaman bir bana haber verseler, gidip onu çıkarsam oradan, hem denizimize zarar vermez, hem kendi ceplerine zararı olmaz, geri kazanılır. Onun için her şeyin başında eğitim, eğitim, eğitim. Güzel ülkemizin protein kaynağı, sağlık kaynağı denizler bizim ekmek soframız. Bunun bilincine vardığımız gün benim güzel ülkemin kaderi değişecek.” diye konuştu.

2 günde 4 dalış yaptığını dile getiren Aksona Mehmet, “Metresini ölçmedim ama metrelerce ağ çıkardım. Bir parçasını da görsel olsun diye buraya astım. Basın mensupları aracılığıyla basın mensuplarını bilgilendirelim ve bilinci oluşturalım. Denizin önemini ülkemizin kılcal damarlarına kadar anlatıp işlememiz gerekiyor.” dedi.

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan ise “Aksona Mehmet’i tanıyorsunuz. Değişik fikirleri vardır. Ağ temizlemeden uzun zamandan beri bahsediyordu. Tamam dedik. Dün sabah erkenden 6 gibi buradan çıktık. Yaklaşık 4 saat yoldan sonra Datça Yarımadası’nın karşı tarafında Koca Dağ’ın dibinde, hava da sertti, dalıp yaptık. Oradan çıkardıklarımızı görüyorsunuz. İyi bir şey yaptığımızı gördük. Ertesi gün tekrar dalışlara devam ettik. 2 gün fırtınayla canımız çıktı. Çok yorulduk ama değdi. Biz bu ağları oradan kaldırarak balıkların önündeki duvarı açtık.” şeklinde konuştu.

Yoldan geçen Amerikalı bir grup turist içinden kadın turist çalışmaları dikkatle izleyerek şunları söyledi:

“Türkiye harika bir yer, insanlar çok misafirperver. Bu insanların da zaman ayırıp denizin dibini temizlemeleri harika. Bu çevre için oldukça önemli. Bunu yaptıkları için teşekkür ediyorum.”

Bir süre teknede sergileyen ve yerli yabancı turistlerin dikkatini çeken hayalet ağlar daha sonra Bodrum Belediyesi temizlik ekipleri tarafından geri dönüşüm için götürüldü.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu