AsayişGündemKültür SanatManşet

DEFİNECİLER KAZMAYI TAŞA VURDU…

Milas’a bağlı Boğaziçi Mahallesi’ndeki Bargilya Antik Kenti içerisinde yer alan Hisar Mevkii’nde, 2016 yılında enerji nakil hattı çalışması kapsamında yol kenarına direk dikilmesi için çukur kazıldı. Taşeron bir firma tarafından yapılan çalışmada açılan 2 metrelik çukurda bulunan taş blokların videosu çeken şahıslar, videoyu define meraklılarına göstererek çukurdaki bir taşı “anıt mezar” olarak pazarlamaya çalıştı.

Yer bilgisi verilmeyen videoyu, duyarlı bir vatandaşın ihbarı ardından incelemeye alan Milas Jandarma Komutanlığı’na bağlı Boğaziçi Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, yerin Boğaziçi Mahallesi’ndeki Hisar Mevkii olduğunu tespit etti.
Olayla ilgili operasyon düzenleyen jandarma ekipleri, kaçak kazı girişiminde bulunduğu öne sürülen B.B., E.Ç. ve F.Ç. isimli şüphelileri yakalayarak, şahıslar hakkında adli işlem başlattı. 

Kaçak kazı operasyonunun ardından Milas Müze Müdürlüğü, Hisar Mevkii’ndeki 1. Derece Arkeolojik SİT alanında kurtarma kazısı çalışması başattı. 
Alanda yapılan kazı çalışmasında, videodaki taşı tamamıyla ortaya çıkaran arkeologlar anıt mezar olarak pazarlanmaya çalışılan taşın, Roma Dönemi’nde platform düzenlemesinde kullanılan devşirme bir taş olduğu belirledi.
Definecilerin öne sürdüğü gibi lahit mezara rastlanmayan alanda sürdürülen kurtarma kazısını genişleten arkeologlar, Roma Dönemi’ne ait mimari taş blokların yanı sıra 1 adet bronz sikke, terrakotta figürin (pişmiş topraktan yapılan heykelcik) ve insan kemikleri ele geçirdi. Arkeologların titiz çalışmasıyla gün yüzüne çıkarılan eserler, inceleme için Milas Müze Müdürlüğü’ne götürüldü.

Haber: Volkan Yıldız

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu