GündemManşet

TÜKD BODRUM ŞUBESİ’NDEN AÇIKLAMA…

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bodrum Şubesi, Türkiye’de Kadının Seçme ve Seçilme Hakkını Kazanmasının 85. Yıldönümü münasebeti ile bir basın açıklaması yayımladı.

Dernek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’de, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, çoğu Avrupa ülkesinden  daha önce    05 Aralık 1934’te gerçekleşti. Ancak bugün, kadının toplumsal konumu  ve özel olarak da siyasal katılma alanındaki temsili, ulaşılmış olması gereken  düzeyin çok altındadır. Ülkemizin toplam nüfusu içinde  erkeklerle eşit paya sahip olan kadınlar, Belediye başkanlığı  ve  belediye meclislerinde üyelik, milletvekilliği ve bakanlık gibi  konumlarda  çok düşük düzeylerde  temsil edilmektedir.

Ülkedeki egemen  anlayışın, kadını ikinci sınıf yurttaş   olarak görmesi,  kadının  çalışma hayatında, toplumsal yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi siyasal katılma açısından da zaten  yetersiz  olan katılım kanallarını daha da tıkayan sonuçlar doğurmuştur. Ülkemiz 1935’te kadınların   parlamentoda temsili bakımından Dünya`da  ikinci sırada iken,  bugün gelinen noktada   2019 yılında,     dünya sıralamasının en sonlarında bulunmaktadır.

Anayasa`da ve yasalarda kadınla  erkeğin  hukuksal eşitliği yıllar önce tanınmış olsa da,  fiilen bu  eşitliğin sağlanması konusunda ülke karşılaştırmalı olarak da   geri durumdadır. Bu alanda eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerinden  eşit derecede yararlanma ve çalışma hayatına daha yüksek düzeyde katılma noktalarından  başlayarak devlet desteği ile kadınlar  lehine atılması zorunlu olan pek çok adım vardır.

Kadının   insan haklarının  toplumsal pratikte   tam anlamı ile yaşama geçmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, mecliste ve tüm karar mekanizmalarında eşit temsil ve eşit katılım ile mümkündür.  Bunun için öncelikli olarak,  Anayasa’nın ve seçim yasalarının   güncellenerek  imza attığımız “CEDAW-Kadınlara Karşı Her Türlü Cinsiyet Ayrımcılığının Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi” ile öngörülen   özel önlemler   kapsamında   cinsiyet kotasının getirilmesi, zorunludur.

Kadınlar olarak seçme ve seçilme hakkına  kavuştuğumuz  bu özel günün yıldönümünde tüm kadınları eşit insan hakları için    birlikte  mücadele etmeye çağırıyoruz. “

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu