GündemManşet

AMİRAL TURGUT REİS TÖRENLERLE ANILDI

Türk denizcilik tarihinin yetiştirdiği en önemli amirallerden biri olan Amiral Turgut Reis, ölümünün 453. yıldönümünde Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen törenlerle anıldı.

Turgut Reis Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen anma töreni çelenklerin sunulması ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anma komitesi, Şevket Sabancı Parkı’nda Amiral Turgut Reis Anıtı önünde düzenlenen etkinliklere katıldı.

Gerçekleştirilen etkinliklere Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, Muharip Gaziler Derneği Bodrum Şubesi Başkanı Hasan Külcü, Amiral Turgut Reis’in torunlarından Devlet Sanatçısı Numan Pekdemir ve Turgut Reis Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği Başkanı Tarık Eray Çakır ile siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende bir konuşma yapan Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi Funda Akçalı, Turgut Reis’in hayatından bahsederek, “Amiral Turgut Reis, Karabağ Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Deniz tutkusu ile mızrak ve ok kullanmadaki kabiliyeti bölgedeki Osmanlı askerleri tarafından fark edilmiş ve orduya alınmıştır. Osmanlı donanmasında Barbaros Hayrettin Paşa’nın emrinde bulunmuş, 1538 yılında Preveze Deniz Savaşı’nda haçlı donanma komutanının bulunduğu grubu yenerek savaşın kazanılmasında en önemli katkıyı sağlamış ve zaferin gizli kahramanı olmuştur. 1540 yılında Cenovalılara esir düşmüş, üç yıl bir gemide kalmıştır. Barbaros Hayrettin Paşa tarafından kurtarılınca kendisine bir donanma oluşturulmuştur. Barbaros Hayrettin Paşa’nın 1546’da vefatının ardından Akdeniz’de onun yerini doldurmuş, Osmanlıların deniz egemenliğinin sürmesini sağlamıştır. 15 Ağustos 1551’de Trablusgarp’ı zapt eden ve bundan sonra Trablusgarp Fatihi olarak anılan Turgut Reis, Kanuni Sultan Süleyman tarafından da Trablusgarp Beylerbeyliği’ne getirilmiştir. Şüphesiz Barbaros’tan sonra Akdeniz ve Avrupa’da en çok anılan denizcimizdir. Barbaros Hayrettin Paşa’nın ‘Turgut benden daha güçlüdür’ dediği deryalar hâkimi Turgut Reis’in 30 yılda elde ettiğini deniz zaferleri ve başarıları da unutulmamalıdır, ki Osmanlı güvenliğini büyük katkılar sağlamıştır.” dedi.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Uslu da şunları söyledi: “Türk donanma tarihinin altına adını altın harflerle yazdıran Amiral Turgut Reis’in ölümünün 453. yıldönümü anma etkinlikleri çerçevesinde toplanmış bulunuyoruz. Hepinize Bodrum Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon adına hoş geldiniz diyorum, Cevat Şakir’in engin hoşgörüsü ile de selamlıyorum, merhaba. Amiral Turgut Reis, Akdeniz’in Türk Gölü haline gelmesine büyük katkılar sağlayan Ege Denizi’nden Akdeniz’e Cezayir’den Tunus’a Trablusgarp’a kadar her yerde izlerini bırakan büyük bir denizcimizdir. Aslında anarken biz bir şeyi eksik bırakıyoruz galiba. Anarken anlamak, anlarken yaşamak, yaşarken aktarmak gerekiyor gelecek kuşaklara. Anma etkinliklerini, sizlerin de dediği gibi hep beraber birlikte festival havasında anlayarak yaparsak daha etkili olur. Bildiğiniz gibi Turgut Reisimiz, o zamanki Karabağ Köyü’nden doğarak Türk denizcilik tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Küçüklüğündeki becerilerini aldığı eğitimlerle de pekiştirerek kısa süre içerisinde donanmada yükseldi. Gereken yerlere de adını altın harflerle yazdırdı. Türk denizcilik tarihine Preveze Deniz Savaşı’nı kazanarak altın harflerle yazdırdı. Çeşitli unvanlar aldı Avrupa’da, adına öyküler şiirler yazıldı, tiyatrolar oynandı, çizgi romanlar yapıldı. Bunu bizlerin daha da yaşatmamız gerekiyor. Denizcilik tarihinde görev yaparken bir askerin yaşaması gereken, başına gelebilecek herhalde her şey büyük amiralimizin, Turgut Reisimizin de başına gelmiştir. Ses etmeden çalışarak tekrar görevine devam etmiş ve başarılar ile dolu yaşamını sürdürmüştür.  Dönemin o zamanki padişahı Kanuni’nin son seferine katılmış ve orada şehit olmuştur. Burada anlarken tabii ki gözü karalığını, vatana, millete, sancağına olan düşkünlüğünü bilmemiz lazım ve bunu da yaşatarak anlatmamız gerekiyor. Bodrum Belediyesi olarak da geçmişte Turgutreis Belediyesi döneminden başlayarak anma etkinlikleri devam ediyor. Biz bunun sonuna kadar destek olacağımızın taahhüdünde bulunuyoruz. Bundan sonra yapılabilecek olan her şeye de desteğimizi sonuna kadar vereceğiz. Çünkü biz geçmişimizi tarihimizi bilirsek geleceğimize emin adımlarla yürüyebiliriz. Dolayısıyla Amiral Turgut Reis’i anarken tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum, hepsinin ruhları şad mekânları cennet olsun. Emek veren herkese teşekkür ederim.”

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu