ÇevreGündemManşet

ÖZYİĞİT: “SAVAŞ YOK Kİ BARIŞ OLSUN…”

Son günlerde ülke gündeminde yer alan ve TBMM’ye sevk edilen imar barışı ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit, açıklamalarda bulundu.

30 nisan 2018 tarihinde plan ve bütçe komisyonuna imar barışını da kapsayan bir kanun tasarısı sunulduğunu ifade eden Özyiğit, “Bu kanun tasarısında 3194 sayılı imar kanunun geçici 16.madde eklenmiştir. Bu geçici 16.madde de ise ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla, 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara 31/12/2018 tarihine kadar başvurulması ve bu maddedeki şartların yerine getirilmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir. İmar Barışı, barış niye ve kiminle yapılır. Ortada bir kavga ve dövüş yoktur ki barışılsın. Yasalara uygun olmayan yapıların, yasalara uygun haline getirilmesini sağlanmaktadır.Bunun adı İmar Affı dır. Mevcut Hükumet Toplum mühendisliği yaparak vatandaşı imar affına hazırlamak için İmar Barışı diye söylemektedir.” dedi.

Başvurularda, tapu sahibinin beyanı ön plana alınacağının bilgisini veren İMO Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit, bu tür yasalar hazırlanırken meslek odalarının görüşlerinin alınması gerektiğini savunarak şöyle devam etti:

“Bizim ülkemiz deprem kuşağında olan ve yerleşim yerlerinin % 90 deprem kuşağında olan bir ülkedir.Mal sahibinin Beyanı ile alınan yapılarda ciddi bir güvenlik problemi olacağını tartışmak lazımdır. Bu tür yasalar düzenlenirken, toplumun bütün kesimlerinden özelliklede meslek odalarından görüş almak gerekmektedir.Meslek Odalarının görüşleri, Yasal boşlukların doldurulması bakımından önemlidir. Mimarlık ve Mühendislik hizmetlerini devre dışı bırakılırsa, var olan kaçak yapıların yanına yeni kaçak yapılar eklenerek , kaçak yapıların artmasından başka bir işe yaramaz. Bu durum bir yurttaş , bir meslek adamı olarak büyük üzüntü duyuyorum. Yapı denetimi kanunu 2011 yılında tüm Türkiye de uygulamaya girdi. Yapının ruhsatından, iskanına kadar denetleme işi yapı denetim firmaları tarafında yapılır oldu. Bu yasaya göre, yapı denetim firmaların kontrolünde yapılan binalara bile af geliyor. 2011 yılında Kendi çıkardıkları yasa 2018 imar barışı yasası ile çelişiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu kentlerin hali ne, kentler nasıl bu hale geldi, kargacık burgacık evlerin hali ne diye beyan verecek, akabinde de İmar Barışı olacak.Anlamak mümkün değil.”

İnşaat mühendisleri olarak yapı tasarlarken, deprem güvenliğini ön plana çıkaran bir tasarım yaptıklarına dikkati çeken İlhan Özyiğit, imar barışında bu durumun göz ardı edildiğini ve deprem güvenliğinin mal sahibinin beyanına bırakıldığını savundu. Özyiğit, “İmar Barışı altında Af ta ise bu göz ardı edilerek, binaların deprem güvenliği mal sahibinin beyanına bırakılıyor. Olması gereken, Sağlıklı bir çevre için planlama yapmak ve bu planlamaya uygun güvenli binalar üretmektir. Af Kapasamı dışında ; Turizm yapıların ruhsata aykırı yapılan ekleri, Karayolları kamulaştırma alanına giren yapılar, içme suyu toplama alanlarına yapılan yapılar, sanayi yapıların ruhsata aykırı yaptığı depolar, af kapsamı dışında tutulmakta olduğu bilgisi var.” diye konuştu.

İmar barışından ne kadar gelir elde edileceğinden bahseden Özyiğit, “İlk başvuradaki Yapı Kayıt Belgesi 27. Milyar TL. Kat mülkiyetine geçişte 21.milyar TL. Toplam 48.milyer TL. fon oluşturarak, kentsel dönüşümde 3 yıl geri ödemezsiz olarak belediyelere kullandırılacaktır. Buradaki malzemelerde yerli olma şartı aranacaktır.” şeklinde konuştu.

Yasayı Bodrum açısından da değerlendiren İMO Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit “Bodrum Genelinde ise ; Yarımadamızda kaçak yapılaşma yoktur diyemeyeceğim ama oldukça azdır. İlçemizde daha çok ruhsat ve eklerine uygun olmayan yapılar mevcuttur. Birde sit bölgelerinde yapılan eski yapılara ek veya yeniden yapılmasından kaynaklanan mevzuata aykırı yapılar vardır. Ruhsat ve eklerine aykırılıklara örnek vermek gerekirse m2 büyüklüğü, kullanım şekli değişikliği, (projesinde konut iken işyeri olarak kullanılması gibi projesinde garaj ve eklenti olarak gösterilip, yerinde konut kullanımı gibi yapılar İmar Barış’ından faydalanacaktır. Kentimizde İzmir, Ankara, İstanbul gibi metropol şehirlerdeki kaçak yapılaşma anlayışı yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu