ÇevreGündemManşet

Su Sorunu ve Çözüm Yolları Konuşuldu

Başkan Aras, Su Sorunu ile İlgili Çalışmaları ve Çözüm Yollarını Anlattı

 

Bodrum’da son dönemde kuraklık nedeniyle yaşanılan su sorunun nedenleri ve gelinen son nokta ile ilgili Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, mahalle muhtarlarıyla toplantı gerçekleştirdi.

Herodot Kültür Merkezinde önceki gün yapılan toplantıya Başkan Aras’ın yanı sıra başkan yardımcıları, ilgili birim müdürleri, mahalle muhtarları ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Arif Yılmaz ile CHP Bodrum Kadın Kolu Başkanı Umut Anıl Özdoğan, Gençlik Kolları Başkanı Ferhat Ceyhan katıldı.

18 saat çalışarak evlere su ve depo temini sağlamaya çalıştıklarını belirten Başkan Aras, yapılan toplantının amacı ve hedefini anlattı.

Gerçekleştirdiği konuşmada su sorunu ile ilgili valilik, DSİ ve MUSKİ ile görüştüğünü ve kısa vadede çözüm sağlayabilmek için MUSKİ’nin yeni kuyular açtığını belirten Belediye Başkanı Ahmet Aras sözlerine şöyle devam etti:

“Sazköy tarafında 3 tane yeni kuyu açılacak. İlki dün akşam itibariyle devreye girdi. Geyik Barajından ölü seviyede su alımına DSİ izin verdi. Oradan su alıp yine halka verilmeye başlandı. Bu da Yalıkavak, Gölköy, Gündoğan tarafını besleyecek olan kaynak. Böylece yer altı sularından, kuyulardan gelen sularda daha çok merkez ve güney kesimde kullanılacak. Aynı zamanda Akgedik Barajından da su temini için çalışılıyor.”

“Bu bir halk sağlığı sorunudur”

Bölgenin su probleminin sadece belediyelere bırakılamayacağını ve bu problemin çözülmesi gerektiğini ifade eden Başkan Aras sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler kendi imkanlarımızla yapabileceklerimizi biliyoruz. İmkân olsa çoktan denizden arıtmayı devreye sokmuştuk. Biz elimizdeki kuyulardan tankerler vasıtasıyla vatandaşlarımıza ücretsiz su dağıtıyoruz. Yapabildiğimiz şu an bu ama elimizde projeler var, sizlerle paylaşacağım. Bir an önce yetki verilirse yapacağız. Eğer çözülemiyorsa 100 tankerlik bir filo yapıp bütün vatandaşlarımızın evlerine kadar suyu temin edeceğiz.  Biz burada hiçbir zaman çaresiz bekleyemeyiz. Çünkü bu bir halk sağlığı sorunu, yaşamsal bir sorundur. Bir an önce bu sorunları çeşitli çözüm önerileri ile beraber kamuoyuna sunmak zorundayız.”

Toplantıda yer alan Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz yaşanan su sorununun çözümüne ilişkin önlemlere inşaat ruhsatı yasaklarıyla başlanması gerektiğini vurgularken konu ile ilgili sadece tedbir değil meclis kararlarının da alınması gerektiğini iletti.

Belediyenin vatandaşlara su ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar hakkında da bilgilerin verildiği toplantıda “su sorunu” detaylarının yer aldığı sunum, Başkan Aras tarafından ilgililere sunuldu. Gerçekleşen sunumda “Neden susuz kaldık?” başlığı altında 2014-2023 yılları arası ekim, kasım, aralık aylarında düşen yağış miktarı, termik santrallerin aldığı soğutma suyu, 2019-2022 yılları arasındaki nüfus artışı, Akbelen’deki yer altı su kaynaklarının yok edilmesi, 2011 yılından bugüne gerçekleşen su patlakları ve su kayıpları yer alırken susuzluktan en çok etkilenen mahalleler, belediyeye gelen su ve depo talebinin sayısal verileri paylaşıldı.

3 bin 756 haneye 7 bin 727 ton su temini sağlandı

Belediyenin susuzlukla mücadelede sahip olduğu olanaklardan bahsedilirken 18 saat mesai yapılan çalışmada 7 tanker ve 14 şoförün hizmet verdiği, bu hizmetlerin sonucunda da 3 bin 756 haneye 7 bin 727 ton su temini sağlandığı iletildi. Bunun yanında gelen talepler üzerine 500 litrelik 120 adet su deposu verildiği belirtildi.

Su sorunu ile ilgili çözüm konusunda yasal yetkilerin de tartışıldığı toplantıda yetkili kurumlara önermek üzere belediye tarafından hazırlanan seçenekler sunuldu. Bu seçeneklerin arasında denizden arıtma, nemden su üretimi ve deniz yolu ile taşıma yer aldı. Yeni nesil yenilenebilir su kaynaklarında teknoloji ve ürünleri, AQUA Havadan Su Üretim Sistemleri, Arıtma Tesisleri hakkında da bilgiler verildi.

Gerçekleşen sunum sonunda mahalle muhtarları konu ile ilgili söz alırken bölgesindeki su durumu ve hanelerin yaşadığı sıkıntıların detaylarını anlattı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, hazırlanan geniş kapsamlı sunum sonrası son sözlerini söylerken, “Bizim imkân ve kabiliyetlerimizi bilmenizi isterim. Bu imkân ve kabiliyetler doğrultusunda taleplere cevap verebiliyoruz.” dedi.

Öte yandan, belediye bünyesinde oluşturulan kriz masasıyla, su konusundaki çalışmalar titizlikle takip edilerek gerekli müdahalelerin yapılması için ekipler görevlendiriliyor.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu