GündemManşetTurizm

BODER YÖNETİMİNE SEMİNER

IMG_0898Bodrum Otelciler Derneği(BODER) Yönetim Kurulu üyelerine 2018 yılındaki güncel hukuksal gelişmeler ve artık iş davalarında zorunlu hale gelen arabuluculuk hakkında bir sunum yapıldı.

Bodrum’da yaşamını sürdüren Av. Senem Kiraz Özcan, tarafından BODER binasında yapılan sunumda özellikle son dönemde gündeme gelen kişisel verilerin korunması, saklanması ve işlenmesi ile 2018 yılı itibariyle iş davalarında zorunlu hale gelen arabuluculuk hakkında detaylı bir sunum yaptı.

Sunum öncesi Kent Haber’e konuşan Av. Senem Kiraz Özcan, ele alacağı konular ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Bugün arabuluculuktan bahsedeceğiz. 2018 yılı itibariyle arabuluculuk iş davalarında zorunlu hale geldi. Bu turizmciler için çok önemli. Çünkü turizmciler hem tüketici dediğimiz müşterilerle iç içeler hem de kendi pek çok kişi çalıştırıyorlar. Dolayısıyla arabuluculuk sistemi otelciler için önemli bir sistem. Arabuluculuk hızlı çözüm getiren bir sistem olduğu için turizmciler için çok faydalı olacak. Hem kendi çalışanları hem de kendi müşterileri ile ilgili olası bir ihtilaf söz konusu olduğunda bu konu hakkında bilgilenmeleri onlar için çok faydalı olacak. Bodrum yaz ve kış nüfusu farklı olan bir yer. Özellikle yazın nüfus arttığı için iş konusunda ihtilaflar oluyor. Bunun uzun süren davalarla turizmcilerin karşısına gelmesi onlar için hem maliyete hem de zaman kaybına sebep olabiliyor. Basına da yansıyan pek çok olay var. Ama arabuluculuk bunun hızlı bir şekilde çözülmesini sağlıyor. Bir otel müşterisinin otelle ilgili yaptığı şikayet dava yoluyla karşısına gelmesi ve konunun sosyal medya ve basına yansıması oteller için ciddi bir itibar kaybı. Dolayısıyla arabuluculuk bu itibar kaybını da neredeyse sıfıra indiriyor. Çünkü gizlilik esas. Ticari itibar zedelenmeden bunun çözülmesi, müşterinin memnun bir şekilde otelden ayrılması iki taraf için de faydalı.”

Başta kişisel verilerin korunması olmak üzere 2018 yılındaki güncel hukuksal gelişmelerden de bahsedeceğini anlatan Av. Özcan, “Ayrıca işverenler için 2018 yılındaki güncel hukuksal gelişmelerden bahsedeceğiz. Farkındalık yaratmak istediğimiz bir konu var; kurumsal çözüm geliştirmek adına kişisel verilerin korunması. Kişisel verilerin korunması yeni yeni gündeme gelen ve giderek güncelliğini arttıran bir konu. Turizmciler de yine otellere yapılan kayıtlar vesilesiyle çok ciddi kişisel verilere sahipler. Otele kayıt yaptıranların kişisel bilgileri; isim, adres, telefon, ne kadar konakladıkları gibi verilerin hepsi kişisel veri. Bunların satın alınması, işlenmesi artık devlet nezdinde oluşturulan kişisel veri koruma kurulunca çok ciddi bir denetim altında ve çok ciddi yaptırımlar getiriliyor. Dolayısıyla işletmeciler, otelciler, özellikle otele kayıt esnasında kişisel verilerin saklanması ve işlenmesi hususunda mutlaka müşterilerinden onay almak zorundalar. Bu onay alınmadığı takdirde hem cezai, hem hukuki, hem de idari yaptırımlar söz konusu olabiliyor. İşte biz bu konuda otelcileri bilgilendirmek istiyoruz. Otellere kayıt esnasında ve otelde geçirilen süre boyunca internet kullanımları başta olmak üzere müşterilerden aldığınız bilgileri ne şekilde saklayabileceğinizle ilgili rıza almanız gerekiyor. Bu konularda otelcileri bilgilendirip bir farkındalık yaratmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Bodrum Otelciler Derneği(BODER) Başkanı Halil Özyurt’un da katıldığı sunum yaklaşık bir saat sürdü.

 

Haber: Hamdi Yörür

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu