GündemKültür SanatManşet

BODRUM’DA NARTUGAN ŞENLİKLERİ

BODRUM-NARTUGAN-ZALİHA ÖZGENGecelerin kısaldığı gündüzün uzadığı günün başlangıcı Bodrum’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

21 Aralık kış gün dönümü Nartugan adı verilen etkinliklerle 3 yıldır Bodrum’da kutlanıyor. Şenliklerin adresi olan Kumbahçe Sahilinde ve Gündoğan halk plajında ilk önce ateş yakıldı.

Kumbahçe Mahalle Muhtarlığı öncülüğünde Bodrum merkezinde yapılan kutlamalarda ilk olarak mahalle kadınlarının rengarenk basma kıyafetleri ile halk oyunları oynandı. Öğrencilerin drama gösterisi ile devam eden şenlikte çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlik hakkında gazetecilere açıklama yapan Kumbahçe Mahalle Muhtarı Nil Taşkıran şunları söyledi:

“21 Aralık, yeni yılın karşılanması, Nartugan etkinlikleri ile Kumbahçe’de yine hep birlikteyiz. Bu sene 3.’sünü kutladığımız Nartuganda gecelerin kısalması gündüzün uzaması olarak biliniyor. Etkinliğimizde çeşitli folklor gösterileri, halk dansları grupların oyunlarının yanı sıra keşkek ve aşure ikramlarımız oldu.”

Etkinlikte önemli rol oynayan Emekli Arkeolog Ayşe Temiz, bugünün yılbaşı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bu günün anlamı bence en somut yıl başı olmasıdır. Nartugan, Nar ateş demek, ışık demek, ışık yaşam demek, Tugan da doğan demektir yani yeni biri yaşamın doğması yeni bir yılın başlaması. Buda çok normal çünkü 21 Aralık’ta en uzun gece olan karanlık gider ve yerine gün yol almaya başlar yani buda bir tam bir sene sürer buda tam bir yılbaşıdır. Eski Türklerin adetlerini devam ettirmeye çalışıyoruz elimizde kanıtlarımız var belgeler var yazıtlar var.”

Çeşitli ikramların yapıldığı etkinlik, dağlar kızı reyhan şarkısı ile ünlenen Zaliha Özgen’in söylediği şarkılarla gün batımına kadar sürdü.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu