ÇevreEğitimGündemManşet

MİNİKLERDEN BÜYÜKLERE İBRETLİK HAREKET

Zortul (Kuş sürüsü) Çevre Grubu-BodrumBodrum’da, ilkokul ve ortaokul öğrencisi toplam 12 kişiden oluşan Zortul (Kuş sürüsü) Çevre Grubu, 4 yıldır hafta sonları Yalıkavak Koyları’nı temizliyor. Çocuklar çevre temizliği sonunda çevreyi kirletenlere mesaj vermeyi de ihmal etmiyor.

Kendilerine Zortul” Kuş sürüsü anlamına gelen adı koyan Çocuk Çevre Grubu ailelerinin de yönlendirmeleriyle doğaya atılan çöpleri temizlemeye başladı.

Sabah saatlerinde Yalıkavak Küdür Mevkiinde yine temizlik yapan Çocuk Çevre Grubu, etkinlik sonunda çevreyi kirletenlere de yaptıkları konuşmalarla mesaj verdiler. Çocukların bu çalışmalarına hemen hemen her hafta diğer arkadaşları da katılmaya başladı.  Yetişkinlerin de gözetiminde topladıkları çöpler belediye ekiplerine teslim ediliyor.

Temizlik sırasında çevreyi kirletenlere mesaj da veren küçük çevreciler, “Yiyin, için, gezin, tatil yapın ama lütfen yaşadığımız çevreyi kirletmeyin” uyarısında bulunuyor. Üzerinde “Küçükler iş başında”, “Büyüklerden hayır yok”, “Zortuldur Adımız Doğadır Aşkımız”, “Herkes Evinin Önünü Temizlese Dünya Tertemiz Olur” yazılı dövizler taşıyan çocuklar, yakınlarının da destekleri ile topladıkları çöpleri traktörlerle katı atık depolama alanına gönderiyor. Koy koy gezerek, çevreyi temizlediklerini pırıl pırıl yaptıklarını belirten 11 yaşındaki  Eftelya Demir “Üç dört yıl önce ailemiz ve arkadaşlarımızla pikniğe gittiğimiz koyda aşırı atık vardı. O gün piknik yapma isteğimiz olmadı ve hemen temizliğe başladık. Şimdi her hafta bir koya giderek 12 arkadaşımız ve bize rehber olan büyüklerimizle önce saatler süren temizlik yapıyoruz, ardından piknik yapıp eğleniyoruz. 4 yıldır yaptığımız bu çevre temizliğini her mahallenin kendi çocukları bizim gibi hafta sonlarında yaparak bir sosyal duyarlılık oluşturabilirler. Böylece çevremiz, pırıl pırıl olur. Ama en önemlisi buraya piknik yapmaya gelenler, lütfen atıklarını bırakıp gitmesinler” dedi.

Çocukları çevre temizliğine yönlendiren vatandaşlardan Mirbahattin Demir, “Biz 4 sene önce yakınlarımızla piknik yapmak için gelmiştik. Çevrenin çok kirli olduğunu gördük ve temizlik yaparak çocuklara örnek olmak istedik. Daha sonraki haftalarda ise bunu gelenekselleştirdik ve çocukların arkadaşları da bize katıldı. Artık bunu her hafta yapıyoruz. Burada hem piknik yapıyoruz, hem de çevre temizliği yapıyoruz. Önümüzdeki Mayıs ayına kadar Bodrum’un tüm koylarında bu etkinliği gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ben önceki yıllarda çevre gruplarında da yer almıştım fakat bu şekilde temizliğe öncülük ederek daha faydalı olduğuma inanıyorum. Çocuklarda çevre bilinci gelişiyor. Hem kendileri çöp atmıyorlar, hem de atan yetişkinleri de uyarıyorlar. Umarım bu bilinç çocuklardan yetişkinlere geçer” dedi.

Editör

Sitemizin ilgili kategorilerinde yer almasını istediğiniz haberleri aşağıdaki mail adresi aracılığı ile bize bildirebilirsiniz. (bodrumtime.net@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu